Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump: Putin umiješan u atentate, Mattis bi mogao otići


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump u jednosatnom intervjuu za CBS izjavio je da vjeruje kako je ruski predsjednik Vladimir Putin "vjerojatno" uključen u atentate, te je ponovio tvrdnju da se Moskva miješala u američku politiku. Također je rekao da ne zna da li američki ministar obrane Jim Mattis planira odstupiti, ali da na generala s četiri zvjezdice gleda kao na neku "vrstu demokrate" koji bi mogao otići.

U poznatoj televizijskoj emisiji "60 minuta" koja je snimljena ranije, a objavljena 14. oktobra, američki predsjednik je govorio i o Sjevernoj Koreji, naporima za saniranje štete nakon uragana, nestalom saudijskom novinaru u Turskoj i klimatskim promjenama.

Kada ga je voditeljica Lesley Stahl upitala da li se slaže sa onima koji tvrde da je Putin uključen u atentate svojih oponenta i kritičara, Trump je odgovorio potvrdno.

"Vjerojatno, da. Vjerojatno. Mislim, vjerojatno. Oslanjam se na dobivene informacije, jer se to nije dogodilo u našoj zemlji", rekao je Trump.

Iako odmah nije bilo jasno na koje konkretno atentate misli američki predsjednik kada kaže da je ruski predsjednik bio vjerojatno uključen, treba napomenuti da su mnogi Putinovi kritičari ubijeni trovanjem ili u drugim misterioznim okolnostima.

Moskva negira bilo kakvu vezu sa ubojstvima većinom svojih bivših špijuna.

Lesley Stahl je pitala predsjednika i o miješanju Rusije u američke izbore, a on je odgovorio da se miješala Rusija, ali i Kina. Ugledna novinarka mu je kazala da pokušava umanjiti ulogu Rusije spominjanjem Kine, američki predsjednik je odgovorio da to ne radi.

Američke obavještajne agencije i specijalni savjetnik Robert Muller zaključili su da je Rusija koristila predizbornu kampanju kako bi širila propagandu društvenim mrežama, hakirala dokumente Demokratske stranke da bi utjecala na ishod predsjedničkih izbora 2016. Službena Moskva odbacuje bilo kakvo miješanje u američke izbore.

U američkoj javnosti već se neko vrijeme nagađa i o mogućem odlasku Jima Mattisa sa funkcije ministra obrane. Republikanski predsjednik je rekao da bi on mogao otići.

"Imam vrlo dobre odnose sa njim. Prije dva dana smo zajedno ručali. Mogao bi otići s funkcije. Ako hoćete znati istinu, on je vrsta demokrate, no general Mattis je dobar momak, dosta se dobro slažemo. Mogao bi otići. Uostalom, u nekom trenutku svi odlaze. Tako je to u Washingtonu", rekao je američki predsjednik.

Mattis se smatra jednim od najsamostalnijih članova Trumpova kabineta i osobom sa najčvršćom rukom u kabinetu koji se prilično često mijenja. Na generala se gleda kao na osobu koja je protuteža predsjedniku i koji želi unaprijediti odnose sa tradicionalnim američkim saveznicima, uključujući članice NATO-a.

Trump: General Mattis je dobar momak (na fotografiji: Trump i Mattis)
Trump: General Mattis je dobar momak (na fotografiji: Trump i Mattis)

Neki zapadni lideri Mattisa posebno hvale jer se zauzima za čvršću politiku prema Putinu, dok je Trump za poboljšanje odnosa sa Moskvom.

Spekulacije o odlasku Mattisa su porasle nakon što je objavljena knjiga Boba Woodearda o Trumpovoj Bijeloj kući, u kojoj stoji da general vrlo često propituju Trumpove prosudbe o nekim stvarima, uspoređujući ih s onima dječaka od 10 ili 11 godina. Mattis negira pisanje i odbacuje nagađanja da razmišlja o odlasku s ministarske funkcije.

Među visokim dužnosnicima koji su otišli iz kabineta su državni tajnik Rex Tillerson, koji je otpušten u martu, i savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, koji je u istom mjesecu podnio ostavku.

Mnoge je iznenadila prošlotjedna najava odlaska s funkcije ambasadorice u UN-u Nikky Helay koja će u svjetskoj organizaciji ostati do kraja godine. Koji je pravi razlog njenog odlaska, do danas nije jasan.

Može vas interesirati: Zašto je Haley napustila Trumpa?

Trump je aludirao da će češće dolaziti do promjena u njegovom kabinetu, a na izravno pitanje da li vjeruje osoblju u Bijeloj kući je kazao: "Ja sam vrlo oprezna osoba. Ne kažem da svima vjerujem, nisam dijete. Ovo je čvrst posao. Ali ovo je jedno zlo mjesto. Washington D.C. je jedno zlo mjesto".

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG