Dostupni linkovi

Vučić Bošnjacima nakon spornog videa: Srbija je njihova zemlja koliko naša


"Srpska država neće dozvoliti bilo kakve sukobe, nemire, bilo kakve incidente ili bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti bilo koga, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 3. januara tokom obilaska 72. brigade za specijalne operacije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.
"Srpska država neće dozvoliti bilo kakve sukobe, nemire, bilo kakve incidente ili bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti bilo koga, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 3. januara tokom obilaska 72. brigade za specijalne operacije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Srpska država neće dozvoliti bilo kakve sukobe, nemire, bilo kakve incidente ili bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti bilo koga, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 3. januara tokom obilaska 72. brigade za specijalne operacije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Vučić je tako reagovao nakon što su mediji preneli video snimak sa jedne privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju, gradu na jugozapadu Srbije, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

U njoj se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, “desi Vukovar”.

“Moja poruka Bošnjacima – ovo je njihova zemlja koliko naša i oni u ovoj zemlji moraju da se osećaju kao svoj na svome, a uveren sam da će nadležni organi u skladu sa zakonom preduzeti određene mere”, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Zbog pesama koje pozivaju na nasilje nad Bošnjacima, 2. januara u postu na društvenoj mreži Fejsbuk javno se izvinio Dragan Zeković, jedan od prisutnih policajaca sa slavlja.

“Poštovani sugrađani, kao neko ko je odrastao i živi u multietničkoj sredini, ko ima puno prijatelja Bošnjaka, želim da uputim izvinjenje svima koje je povredila pesma koja se čula te večeri i koja je poslala veoma lošu poruku”, naveo je Zeković na svom Fejsbuk profilu.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, kako su presudili međunarodni sudovi, već koriste termin "strašan" i "užasan" zločin.

O dijalogu sa Prištinom

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je rekao da je “Srbija uvek spremna za dijalog”, ali bez uslovljanja.

“Mi smo uvek za dijalog spremni, ali da to bude dijalog bez uslovljavanja i bez dikatata i naredbi za srpsku stranu”, izjavio je Vučić.

Premijer Kosova Aljib (Albin) Kurti je na konferenciji za novinare 29. decembra, nakon poslednje sednice Vlade u ovoj godini, rekao da je spreman za nastavak dijaloga sa Srbijom u 2022. godini, ali i da je za intenzivnije razgovore neophodna i veća spremnost Srbije.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) je 7. decembra ocenio da je "besmisleno" organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, kada nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

Dijalog na najvišem, političkom nivou, vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su se tokom 2021. sastali samo dva puta.

Oni su često u javnosti iznosili dijametralno suprotne stavove a kamen spoticanja je što zvanični Beograd insistira da se u okviru dijaloga ponovo pokrene pitanje oko formiranja Zajednice srpskih opština, što Priština odbija.

O nabavkama vojne opreme i saradnji sa Rusijom i Kinom

U pančevačkoj kasarni prvi put je prikazan ruski protivoklopni sistem “Kornet”, koji je Srbija 2021. kupila od Rusije.

Srbija je od Rusije kupila naoružanje dve godine nakon što su najviši srpski zvaničnici najavlili da obustavljaju nabavke vojnog naoružanja.

“Kornet” je iz Rusije u Srbiju stigao krajem decembra prošle godine, dok je kupovina dogovorena mesec dana ranije, tokom Vučićevog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju 25. novembra.

Nabavka novog ruskog naoružanja došla je u trenutku kada su sve oči uprte u zvaničnu Moskvu i tenzije na granici sa Ukrajinom, ali i nakon više upozorenja Zapada zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom.

Vučić je tokom prezentacije naoružanja i sposobnosti 72. specijalne brigade Vojske Srbije najavio dodatne nabavke naoružanja i vojne opreme.

“Što se opreme tiče, gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, iz godine u godinu, a vi gledajte da možete da idete u korak sa najboljim specijalcima širom sveta”, poručio je Vučić pripadnicima 72. specijalne brigade.

On je u obraćanju novinarima rekao da je Srbija opredeljena za članstvo u EU, ali da će nastaviti da unapređuje odnose i sa Rusijom i Kinom.

“Srbija se nalazi na evropskom putu, ima veoma dobre odnose sa svojim prijateljima i Rusijom, i Kinom i Indijom, nastaviće to da čuva i baštini”, rekao je Vučić.

Zbog jačanja saradnje sa Rusijom i Kinom, Srbiju su u više navrata kritikovali i zvanični Brisel i Vašington, pozivajući je da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskim blokom.

XS
SM
MD
LG