Dostupni linkovi

Vučić: Srbija platila ruske rakete ‘kornet’ unapred i po pristojnoj ceni


ALeksandar Vučić
ALeksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da su u Srbiju stigle ruske rakete "kornet", čiju kupovinu je krajem prošlog meseca dogovorio sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Vučić je 24. decembra u intervjuu za televiziju Prva rekao da je Srbija rakete platila unapred po, kako je naveo, pristojnoj ceni.

"Uzeli smo rakete iz Rusije. 'Kornet' rakete su najbolje na svetu, nešto bolje od 'džavelina' američkog, veliko pojačanje za kopnenu vojsku Srbije", rekao je Vučić.

On je kazao da Hrvatska još nije nabavila francuske avione "rafal", već da će ih dobiti "tek za tri godine".

"Hrvatska je tek potpisala ugovor za avione 'rafal', i to za polovne. 'Rafali' su izvanredni avioni, voleo bih kada bismo mi mogli da ih nabavimo, možda ne polovne", naveo je.

Predsednik Srbije je rekao da se nada da će Srbija za tri godine drastično da osnaži i ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, te dodao da “nema bojazni za Srbiju".

Naveo je da je jačanje Vojske Srbije potrebno jer se "na malom i slabom svi iživljavaju".

Vučić je rekao da Srbija danas ima 15 puta snažniju vojsku nego pre sedam, osam godina i najavio da će država svake godine davati 200 miliona evra za namensku industriju.

Da će iz Rusije u Srbiju uskoro stići nova vojna oprema Vučić je najavio 25. novembra, nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dogovorena kupovina novih sistema protivvazdužne odbrane (PVO) “Pancir S1” i protivoklopnih raketa “Kornet”.

Ti dogovori dolaze u trenutku kada su sve oči uprte u zvaničnu Moskvu i tenzije na granici sa Ukrajinom, ali i nakon više upozorenja Zapada zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom.

Srbija je od Rusije kupila naoružanje dve godine nakon što su najviši srpski zvaničnici najavlili da obustavljaju nabavke vojnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG