Dostupni linkovi

Kurti od Srbije očekuje veću spremnost za nastavak dijaloga u 2022.


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručuje da je spreman za nastavak dijaloga sa Srbijom u 2022. godini, te dodao da ovaj proces „nije bio beskoristan“ ni u 2021.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) je 7. decembra ocenio da je "besmisleno" organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, kada nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

Sa druge strane, premijer Kurti je na konferenciji za novinare 29. decembra, nakon poslednje sednice Vlade u ovoj godini, rekao da je za intenzivnije razgovore neophodna i veća spremnost Srbije.

“Kada će se održati sastanci u Briselu ne zavisi od mene, imajući u vidu da sam izrazio spremnost. Verujem da će sledeće godine biti poziva za dijalog koji doprinosi trajnom miru“, rekao je Kurti.

Dijalog na najvišem, političkom nivou, vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su u ovoj godini sastali samo dva puta. Oni su često u javnosti iznosili dijametralno suprotne stavove a kamen spoticanja je što zvanični Beograd insistira da se u okviru dijaloga ponovo pokrene pitanje oko formiranja Zajednice srpskih opština, što Priština odbija.

Formiranje Zajednice je dogovoreno 2013. godine, a konkretni detalji su usaglašeni principima 2015.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom Zajednice.

Na osnovu odluke Ustavnog suda, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.

Sporazum oko registarskih oznaka je bio 'uspeh'

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio i da je privremeni dogovor o registarskim tablicama bio dobar jer je omogućio deblokadu graničnih prelaza na severu Kosova.

Nakon što je Kosovo 20. septembra ove godine uvelo recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica, lokalni Srbi su dve nedelje blokirali granične prelaze na severu – Jarinje i Brnjak. Potom je 30. septembra postignut privremeni dogovor u Briselu koji je još uvek na snazi a pedviđa da se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli na registarskim tablicama.

Konačni dogovor oko ovog pitanja bi trebao da bude postignut najkasnije do aprila 2022. godine.

Kosovo i Srbija vode dijalog posredstvom Evropske unije od 2011. godine. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG