Dostupni linkovi

U Bjelorusiji u februaru referendum koji bi mogao ojačati Lukašenka


Predloženim ustavnim promjenama bi se postavilo ograničenje od dva mandata, svaki na po pet godina. Međutim, ograničenja će se primjenjivati samo ubuduće, što znači da bi Aleksandar Lukašenko (na fotografiji, oktobar 2021.) mogao vladati do svoje 81. godine.
Predloženim ustavnim promjenama bi se postavilo ograničenje od dva mandata, svaki na po pet godina. Međutim, ograničenja će se primjenjivati samo ubuduće, što znači da bi Aleksandar Lukašenko (na fotografiji, oktobar 2021.) mogao vladati do svoje 81. godine.

Bjelorusija je odredila 27. februar za datum održavanja referenduma o ustavnim amandmanima koji je inicirao autoritarni bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko, a koji bi mu omogućio da ojača vladavinu i ostane na vlasti do 2035. godine.

Predsjednička kancelarija je taj datum obznanila u saopštenju 20. januara uz referendumsko pitanje: "Da li prihvatate izmjene i dopune Ustava Republike Bjelorusije?"

Lukašenko (67) je predložio izmjenu Ustava nakon domaće i međunarodne reakcije zbog nasilnog gušenja demonstracija poslije spornih predsjedničkih izbora u augustu 2020. za koje tvrdi da je dobio šesti uzastopni mandat, a za koje opozicija i Zapad, pak, smatraju da su namješteni.

Protivnici Lukašenka pokušaj prepravljanja Ustava nazvali su lažnom vježbom kako bi se on održao na vlasti usred sankcija Zapada i međunarodne izolacije.

Predložene izmjene dale bi Lukašenku imunitet od krivičnog gonjenja i postavile ograničenje na dva mandata, svaki na po pet godina. Međutim, ograničenja će se primjenjivati samo ubuduće, što znači da bi Lukašenko mogao vladati do svoje 81. godine.

Amandmani bi takođe oslabili rad aktuelnog saziva parlamenta i ojačali ulogu Svebjeloruske narodne skupštine, periodičnog okupljanja lojalista, koja po zakonu trenutno nema status vlasti.

Skupština bi djelovala kao paralelna struktura pored parlamenta, koja bi imala široka ovlaštenja za odobravanje vanjske, sigurnosne i ekonomske politike. Takođe bi mogla da predlaže promjene Ustava, nacrte zakona i bira članove Centralne izborne komisije te sudije najviših sudova.

Prema predloženim amandmanima, sadašnji predsjednik bi automatski postao delegat Skupštine od 1.200 mjesta i mogao bi njome predsjedavati, ako ga izaberu drugi delegati.

Izmjenama bi se zabranilo i svakome ko je privremeno napustio zemlju u posljednjih 20 godina da postane predsjednik, što je promjena koja je, čini se, usmjerena direktno na predstavnike opozicije, od kojih su mnogi bili prisiljeni na izgnanstvo kako bi izbjegli politički progon.

Februarski referendum bit će četvrti pod vlašću Lukašenka. Na dva prethodna referenduma učvrstio je vlast, dok se na trećem glasalo o promjeni državne zastave.

Izvor: Bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa
XS
SM
MD
LG