Dostupni linkovi

Bilčik i Fajon pozdravili visoku izlaznost u Srbiji, osudili napad na Grbovića


Vladimir Bilčik u Beogradu, 6. februar 2020.

Evropski zastupnici koji su aktivno bili uključeni u međustranački dijalog u Srbiji, Vladimir Bilčik i Tanja Fajon pozdravili su visoku izlaznost na izborima 3. aprila koja je rezultirala “pluralističkijim” sazivom nove Skupštine.

Međutim, Fajon i Bilčik su u zajedničkom saopštenju izrazili žaljenje zbog visoko polariziranog političkog okruženja kampanje, obilježenog ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlade na birače.

Oni takođe osuđuju nasilni napad na jednog od opozicionih lidera, Pavla Grbovića iz Pokreta slobodnih građana, na dan izbora, te žale što Srbi sa Kosova nisu bili u mogućnosti da daju svoje glasove blizu svojih domova uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao što je to bio slučaj u više navrata.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, takođe žale zbog “nejasne komunikacije Republičke izborne komisije (RIK) o preliminarnim rezultatima izbora nakon zatvaranja biračkih mesta”.

Dva evropska zastupnika koji se aktivno bave Srbijom u Evropskom parlamentu (EP) naveli su da su spremni da sa novosastavljenom Skupštinom rade na konkretnim merama za jačanje demokratije i vladavine prava u Srbiji.

Oni takođe poručuju da je važno sprovesti preporuke OEBS-a, jer ovi koraci, kako oni navode, mogu pokrenuti evropsku agendu u korist svih građana Srbije.

Vladimir Bilčik je prethodno pozdravio reizbor Aleksandra Vučića na čelo Srbije i ocenio “sjajnom” činjenicu da je veliki broj građana izašao da glasa na izborima koji su održani 3 aprila.

“Spremni smo da sarađujemo sa partnerima iz Republike Srbije na njihovom jasnom strateškom izboru za Evropsku uniju”, saopštio je Bilčik na Twitteru.

Dan posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, 4 aprila, posmatrači međunarodnih organizacija saopštili su da su izbori u Srbiji ponudili različite političke opcije, ali da su nedostaci doveli do, kako su naveli "neujednačenog igrališta".

Neki od nedostataka su "kombinovani uticaj neuravnoteženog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže lidere, značajne nejednakosti u finansiranju kampanja i zloupotreba državnih resursa doveli do nejednakih uslova za kandidate", naveli su u saopštenju.

Među međunarodnim posmatračima su bili predstavnici delegacija OEBS (Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju), Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSE) i Evropskog parlamenta (EP).

Srbija je 3. aprila birala predsednika, Skupštinu i vlast u glavnom gradu Beogradu. Za predsednika Srbije je sa oko 58 odsto glasova izabran ponovo Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG