Dostupni linkovi

Različite opcije, ali i nedostaci na izborima u Srbiji, saopštili posmatrači


Građani čekaju u redu da glasaju na izborima u Novom Pazaru, na jugu Srbije 3. aprila 2022.
Građani čekaju u redu da glasaju na izborima u Novom Pazaru, na jugu Srbije 3. aprila 2022.

Posmatrači međunarodnih organizacija saopštili su u ponedeljak, 4. aprila, da su izbori u Srbiji ponudili različite političke opcije, ali da su nedostaci doveli do, kako su naveli "neujednačenog igrališta".

"Osnovne slobode su u velikoj meri poštovane na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 3. aprila, a biračima su predstavljene različite političke opcije, ali je niz nedostataka doveo do neravnopravnih uslova, favorizujući sadašnje predsednike", naveli su međunarodni posmatrači u saopštenju za medije.

Predstavnici delegacija OEBS (Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju), Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP), naveli su na konferenciji za medije su "kombinovani uticaj neuravnoteženog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže lidere, značajne nejednakosti u finansiranju kampanja i zloupotreba državnih resursa doveli do nejednakih uslova za kandidate".

Međunarodni posmatrači navode i da "dok su mediji pokrivali sve izborne takmičare, većina javnih i privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću favorizovala je aktuelnog predsednika i vladajuću koaliciju, ograničavajući mogućnost birača da donesu potpuno informisani izbor".

Istovremeno, delegacija Kongresa Saveta Evrope preporučuje da se lokalni izbori sprovode odvojeno od izbora na nacionalnom nivou.

Šefica posmatračke misije Karla Dejonge (Carla Dejonghe) je na konferenciji za medije 4. aprila navela da je zbog istovremenog održavanja izbora na tri nivoa u Beogradu i još 12 opština, odziv birača na pojedinim mestima bio visok i doveo je do dugih redova, posebno pred zatvaranje birališta.

"U budućnosti treba izbegavati sprovođenje istovremenih izbora za različite nivoe vlasti, a poseban dan izbora treba posvetiti lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi se izbeglo da predsednički ili parlamentarni izbori zasene lokalna pitanja", naglasila je Dejonge.

Ona je ukazala i na to da bi vlasti u Srbiji trebalo da optimizuju vođenje biračkih mesta, kao i da obezbede transparentno praćenje izbora.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odnela je pobedu na izborima održanim 3. aprila, dok je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić osigurao drugi mandate na toj funkciji.

Nevladine organizacije koje su bile posmatrači na izborima ukazale su na niz neregularnosti tokom izbornog procesa, što je u svom prvom obraćanju nakon proglašenja preliminarnih rezultata demantovao lider SNS-a Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG