Dostupni linkovi

SNSD spriječio usvajanje zakona o popisu stanovništva u BiH


Parlament BiH, arhiv
Parlament BiH, arhiv
Bosna i Hercegovina čekaće na odluku o zakonu o popisu stanovništva najmanje još do jeseni, jer taj zakon u četvrtak nije potvrdio Dom naroda državnog Parlamenta. Pripreme i traženje kompromisa o zakonu o popisu stanovništva u BiH trajalo je mjesecima, a nedavno ga je usvojio Predstavnički dom državnog Parlamenta.

Prijetnja Saveza nezavisnih socijaldemokrata da neće podržati ponuđeni zakon o popisu stanovništva u BiH se i obistinila. Delegati iz ove stranke u Domu naroda državnog Parlamenta bojkotovali su sjednicu, tako da zakon nije mogao biti ni razmatran.

Predsjedavajuća Dušanka Majkić, članica SNSD-a, pozvala je svoje stranačke kolege da napuste salu. U obrazloženju je, između ostalog, navela da će dva predsatvnika srpskog naroda koji nisu članovi stranke podržati zakon.

„Poznato vam je da je na današnjoj sjednici predložena i tačka koja se zove Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji bi prošao na Domu ako bismo mi ostali i činili kvorum, s obzirom da, kako je najavljeno, će ga podržati i dva predstavnika iz Kluba srpskog naroda, gospodin Ivanić i gospodin Šaraba. Mi smo prinuđeni na ovakav korak jer smatramo da je član 48. pomenutog zakona protivan interesima RS i da bi se njime promijenila sama suština Dejtonskog mirovnog sporazuma“
, kazala je Majkić.

Postupak predstavnika SNSD-a u državnom Parlamentu Sulejman Tihić, predsjednik SDA, ocijenio je kao opasan presedan i zloupotrebu bh. Ustava. Kada je riječ o zakonu o popisu stanovništva, on smatra da je na potezu visoki predstavnik:
"Ovdje imamo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i ja pozivam visokog predstavnika da uradi ono što mora da uradi i što mu je posao", izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.


„Kršenje Djetonskog sporazuma podrazumijeva da mora da se uključi visoki predstavnik, jer on dok god postoji, dok god postoje njegova ovlaštenja, treba da radi svoj posao. Ovdje imamo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i ja pozivam visokog predstavnika da uradi ono što mora da uradi i što mu je posao. Ovdje je potpuno jasno da je zloupotrebu napravila jedan stranka - SNSD. Takvu mogućnost u brojčanom smislu ima i SDA, ima i HDZ, ali nikada nikome nije na um palo da napusti sjednicu zbog toga što će biti preglasan. Pa koliko puta smo mi preglasani, koliko puta je preglasan HDZ, ali nikada niko od nas nije napustio zasjedanje“
, konstatuje Tihić.

Za predstavnike SNSD-a sporan je član 48. zakona o popisu, koji podrazumijeva formiranje institucija vlasti prema popisu iz 1991. godine. Na ovaj član zakona uložili su amandman kojim se predviđa da se rezultati popisa iz 1991. godine primjenjuju do potpune implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ko zastupa 'srpske interese'?


Tako je u izjavi novinarima predsjednik ove partije Milorad Dodik ustvrdio da ovaj član ugrožava nacionalne interese svih u BiH.

„Očuvanje pariteta je od ključnog nacionalnog interesa i za Srbe i za Hrvate i za RS kao entitet, i u tom pogledu mislim da predstavnici partija iz RS koji olako prihvataju da to učine i podrže taj zakon čine nesagledivu, dugoročnu štetu i uvlače sistem jedan čovjek - jedan glas u organe BiH“
, rekao je Dodik.
"Donošenjem zakona RS bi ispunila ono što je tražila već godinama - da ima popis i da taj popis sadrži odrednicu o nacionalnom određenju", tvrdi lider PDP-a Mladen Ivanić.


Ipak, sa njim i njegovom strankom ne slažu se predstavnici ostalih partija iz RS. Tako su Mladen Ivanić iz PDP-a i Slobodan Šaraba, nezavisni poslanik, bili spremni podržati ovaj zakon smatrajući ga važnim, prije svega za RS. Zakon je korektan, ocjenjuje Ivanić.

„Donošenjem zakona RS bi ispunila ono što je tražila već godinama - da ima popis i da taj popis sadrži odrednicu o nacionalnom određenju. To ovaj zakon ima. RS ništa ne bi izgubila ovakvim zakonom, naprotiv mislim da je to bilo u njenom interesu i zato bih ja ovaj zakon podražao. Ovi koji misle da ne treba donijeti ovaj zakon bi praktično vječito da ostane ovo kako je sadašnje stanje, a RS je uvijek iskazivala nezadovoljstvo time. Dakle, mi ćemo, ako ovako ostane kako jeste, vječito imati popis 1991. kao osnovu konstituisanja vlasti, jer je to sadašnje stanje“
, smatra Ivanić.

Na pitanje da li očekuje da SNSD do septembra promijeni mišljenje, kada će biti održana posljednja sjednica u ovom sazivu Doma naroda, Ivanić odgovara:

„Kad je SNSD u pitanju, sve je moguće.“

„U RS postoje i druge političke opcije i druga politička mišljenja, različita od interesa SNSD-a i žalosno je da gospođa Majkić i gospodin Dodik žele svoje političke interese i interese svoje političke partije da predstave kao interese RS, što apsolutno nije tačno i ne može se prihvatiti“, bio je jasan i Slobodan Šaraba.

Implikacije neusvajanja zakona o popisu stanovništva su nesagledive, kaže Sulejman Tihić.

„U ekonomskom, u socijalnom smislu, u našem evropskom putu, bilo kakvom planiranju. Bez zakona o popisu je jako teško bilo koja država da funkcioniše, pogotovo BiH koja je imala takve promjene i strukture i demografske i svake druge. Imamo i zahtjeve EU da se taj zakon usvoji“
, podsjeća Tihić.

Priču o tome kako i zbog čega BiH nema popis stanovništva koji je održavan proteklih više od 100 godina, ukoliko vas zanima, možete pogledati u video prilogu iz jednog od izdanja našeg TV magazina Liberty:

U Evropu prije Evrope
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00
XS
SM
MD
LG