Dostupni linkovi

Kampanja počela sa novim sloganima i starim obećanjima


Predizborni plakat u Sarajevu, 3. septembar 2010
Predizborni plakat u Sarajevu, 3. septembar 2010
Predizborna kampanja u BiH od petka i zvanično teče. Političke partije izašle su sa novim sloganima i starim obećanjima, od kojih u proteklom mandatu, kako kažu provedene ankete, nisu ispunili ni 10 posto. Svi stari nadaju se novim mandatima, a o sudbini izbora, kako vjeruju analitičari, odlučiće upravo oni građani koji ne izađu na izbore.

Predizborna kampanja u BiH za oktobarske opšte izbore od danas je i zvanično počela. Političke stranke spremno su je dočekale pripremljenim sloganima i pjesmama, a čitava vojska partijskog podmlatka za dan dva oblijepiće zemlju plakatima nasmijanih lica kandidata za predstojeće izbore.

Svi politički akteri izbora 2010. se, bar prema uputstvima iz Centralne izborne komisije BiH, moraju pridržavati pravila i voditi fer kampanju. U suprotnom uslijediće sankcije, najavila je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Predizborni plakati u Sarajevu, 3. septembar 2010
„Pozivam političke subjekte, njihove kandidate da se uzdrže od korištenja antidržavne, nacionalističke retorike, te od svih izjava koje dižu tenzije i molim ih da vode fer kampanju. To nije samo zakonska obaveza, to je obaveza prema biračima ove zemlje“, kazala je Hadžiabdić.

Na ovogodišnju izbornu kampanju biće potrošeno do sada rekordnih 65 miliona KM koje će se najvećim dijelom finansirati iz budžeta. A šta su građanima novo ponudile političke partije i njihovi kandidati? Čini se malo toga osim slogana i poruka kojima se uglavnom sugeriše kako je najvažnija nacionalna opredijeljenost.

Ipak, za osvajanje glasova birača ove godine moraće se uraditi puno više, smatra profesor političke komunikacije na mostarskom univerzitetu Zoran Tomić.

„Svjedoci smo da je ove godine kampanja nešto ranije krenula nego možćda prethodnih godina i to mene upućuje da unutar političkih aktera ima dosta nervoze. Naravno, svi će slati svoje poruke. Ono što ja prosuđujem, neće proći jeftine poruke, neće proći poruke bez pokrića i neće proći te parole. Moraće biti puno veća odgovornost. Nisam siguran da će nešto posebno ovu kampanju obilježiti govor mržnje jer čini mi se da su akteri shvatlil kako to uistinu, pa čak ni kod nas u BiH, više nema smisla. Mislim da nacionalna retorika neće moći mobilizirati biračko tijelo i da će se birači morati vratiti realnosti, problemima koji stvarno jesu. A koji su to problemi, najbolje govore istraživanja javnog mišljenja koja su ovih dana objavljena“
, kaže Tomić.

Odlučujući glasovi apstinenata


A objavljena istraživanja govore da je više od 90 posto građana BiH nezadovoljno stanjem u zemlji, stepenom kriminala i korupcije, te nezaposlenošću. Istovremeno, ankete ne pokazuju da bi ovi izbori mogli donijeti radikalno drugačiju političku scenu.

I na ovim izborima odlučiće ne glasovi onih koji će birati nego onih koji već godinama ne izlaze na izbore, ističe politički analitičar Esad Bajtal.

Kapmanja 'Glasometar', Sarajevo, 3. septembar 2010
„Upravo su apstinenti ključni problem. Ona mala, pregrijana masa u određenom ideološkom etno-klerikalnom pravcu odlučuje naše izbore. Ukoliko se apstinenti ne probude pod uticajem tih i takvih podataka, koji su vrlo bliski realnom stanju stvari u BiH, onda ćemo imati istu političku sliku koju smo imali, istu političku strukturu koju smo imali - ili strukture, kako se to ovdje događa. Dakle, ostaje nam da vidimo da li će ti, zaista užasavajući podaci uspjeti da djeluju na običnu svijest, na građansku svijest, na ljude koji jedva sastavljaju kraj s krajem da konačno odluče da se aktiviraju, da izdvoje tih pola sata vremena i izađu na izbore i svojim potpisom, dakle olovkom vrlo civilizirano kažu: ’Dosta, ovo više nećemo!’ E to je sad pitanje. Da li će se to dogoditi, šta će odlučiti masa, koliko će podleći pritisku propagande, prevare i svih drugih mogućih sredstava - vidjećemo“, navodi Bajtal.

Pomno će se motriti i mediji u predizbornoj kampanji kako bi se utvrdilo da li poštuju profesionalne i etičke standarde u predstavljanju političkih partija i kandidata na opštim izborima u BiH.

Udruženje "BH novinari", u saradnji sa Savjetom Evrope, provodiće monitoring u ključnim elektronskim i štampanim medijima, novinskim agencijama i internet portalima. Predsjednik Udruženje "BH novinari" Milkica Milojević kaže:

„O ovakvom pretpolitičkom društvu kakva je BiH i na kraju Evrope, čak i u ovakvim okolnostima tehnologija, kao i svaka druga tehnologija, vladanja i tehnologija zavođenja naroda napreduje. Na to naprosto moramo biti spremni. Jako je bitno da novinar - profesionalac prepozna mehanizme kojima se narodu šalju predizborne poruke i da se u odnosu na to tako i postavi prema tom medijskom sadržaju ili tom događaju s puno pažnje i na način da ne doprinosi dodatnom favorizovanju onih koji su trenutno na vlasti i koji su u principu favorizovani“
, kaže Milojević.

Na političkoj sceni u RS za predstojeće opšte izbore nema novih imena, niti većih promjena u vodećim političkim partijama. Na području Federacije novo je ime medijskog tajkuna Fahrudina Radončića i njegovog Saveza za bolju budućnost, čiji je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva, koji će se utrkivati sa Bakirom Izetbegovićem i Harisom Silajdžićem.

*****

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG