Dostupni linkovi

Građani ne vjeruju da država ide u pravom smjeru


Bilbord na ulicama Sarajeva
Bilbord na ulicama Sarajeva
Gotovo 90 posto građana BiH, ne vjeruje da država ide u pravom smjeru, a isto toliko nezadovoljno je učinkom vlasti na smanjenju nezaposlenosti, kriminala i korupcije, pokazuju rezultati ankete koju je u BiH provela Međunarodna agencija za istraživanje javnog mišljenja Ipsos za potrebe Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose.

Građani smatraju da su smanjenje kriminala i korupcije, nezaposlenost, poboljšanje životnog standarda najvažnija pitanja kojima bi se vlasti u BiH trebale baviti, sto potvrđuje i anketa na ulicama Sarajeva:



Na ovakve odgovore već godinama u svojim anketama nailaze i analitičari Transparency Internationala BiH. Istovremeno, građani već godinama ne smjenjuju one čijim su radom nezadovoljni, ističe analitičarka ove organizacije Ivana Korajlić.
S jedne strane imamo nezadovoljstvo građana, a s druge strane ponovo se ponavlja priča da, bez obzira što su nezadovoljni, građani glasaju stalno za iste opcije i na taj način ne žele ili misle da ne mogu ništa promijeniti, kaže Ivana Korajlić.

„Iz godine u godinu, kada postavite građanima pitanje koji segment društva smatrate da je najkorumpiraniji, oni ističu upravo političke partije. Nakon toga smo radili istraživanje pred lokalne izbore 2008. gdje smo pitali građane koja je partija najkorumpiranija, i oni su upravo isticali one stranke koje su na vlasti i koje su na kraju pobijedile na izborima. Dakle, s jedne strane imamo nezadovoljstvo građana, a s druge strane ponovo se ponavlja priča da, bez obzira što su nezadovoljni, građani glasaju stalno za iste opcije i na taj način ne žele ili misle da ne mogu ništa promijeniti,“
rekla je Korajlić.

U poređenju sa majskim istraživanjem, anketa pokazuje da su građani čak i više zabrinuti zbog nepovoljne finansijske situacije, nezaposlenosti, korupcije i kriminala. Istovremeno sa ovom anketom, Nacionalni demokratski Institut je objavio anketu koja predviđa da bi na predstojećim izborima iste političke partije i pojedinci mogli osvojiti vlast.

Nije došlo do snažnog zaokreta


Kako se BiH zaglavila u ovu kontradiktornost, pojašnjava Adis Arapović iz NVO Centri civilnih inicijativa.

„Čini mi se da još uvijek ovo društvo u političkom smislu nije zrelo da kauzalno poveže lošu vlast sa lošim životnim standardom i izborima. Osnovna veza koja se mora napraviti jeste, ustvari, šta je aktuelna vlast obećavala 2006., kao smo tada živjeli i kako se danas živi - da li je BiH zaista bolja zemlja za život u odnosu na prije četiri godine, da li smo bliži evropskim intergacijama, ili smo dobili nešto malo ne zahvaljajući nego uprkos domaćim vlastima,“ smatra Arapović.

Situacija u bh. društvu u kojem nezadovoljna većina građana ništa ne radi da svoj život i položaj učini boljim sasvim je zbunjujuća, ističe profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić.
Veoma sam zabrinut da će građani, čini mi se, ponovno glasati prije svega vođeni strahom, možda vođeni čak i mržnjom, vođeni možda nacionalizmom, i da BiH u ovom trenutku nema neku perspektivu, rekao je Branko Todorović

„Svatko tko iz svijeta dođe i te dvije grupe podataka vidi pozvat će se na Fromma - radi li se ovdje o bolesnom društvu. Nažalost, ja mislim da da. Ono što mene brine, da i pored toga, i pored činjenice da devet desetina bh. građana strahuje od nemogućnosti elementarne biološke egzistencije, da i u toj situaciji se ipak spremno opredijeliti za političke filozofije kkoje su obilježile prethodnih 20 godina i koje su ih i dovele u stanje tog straha. Ja osobno mislim da idemo još uvijek u prošlost, za razliku od ostatka svijeta koji uporno gleda u budućnost. Netko od nas nije normalan,“
kaže Kukić.

Ista anketa pokazala je da značajna većina ispitanika podržava pridruživanje BiH Evropskoj uniji. Od toga više od 60 posto je onih koji potpuno podržavaju taj proces, a oko 20 posto tek donekle. Na osnovu ovakvih rezultata građani bi i praktično trebali pokazati da su za evropske demokratske vrijednosti, naglašava predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović.

„Ja ne vidim da je došlo do nekog snažnog zaokreta, do otklona prema jednoj nacionalističkoj politici prije svega, do otklona prema politici laži, manipulacije, jednoj politici izolacije BiH - i ja sam veoma zabrinut da će građani, čini mi se, ponovno glasati prije svega vođeni strahom, možda vođeni čak i mržnjom, vođeni možda nacionalizmom, i da BiH u ovom trenutku nema neku perspektivu. Ali ne samo zbog toga što imamo loše političare nego zbog toga što imamo neodgovorne građane koji vođeni nekim svojim čudnim načinom razmišljanja daju uvijek podršku onima koji su nas u tu situaciju doveli,“ ocjenjuje Todorović.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Predizborna kampanja u BiH uveliko počela

Istinomjer - Predizborna obećanja data u 2006. godini

Logo "Istinomjera"


Istinomjer - Predizborna obećanja data u 2006. godini

Nevladina organizacija "Zasto ne?" iz BiH je u projektu "Istinomjer" analizirala procenat ispunjenih obećanja koja je pet vladajućih stranaka dalo glasačima uoči prethodnih opštih izbora 2006 godine.

Istinomjer analizira obećanja na osnovu njihove ispunjenosti, istinitosti, utemeljenosti i konkretnosti.

Punu analizu obećanja možete naći na stranici www.istinomjer.ba, a tabele o stepenu ispunjenosti obećanja pet vladajucih stranka možete pogledati OVDJE.
XS
SM
MD
LG