Dostupni linkovi

Predizborna kampanja u BiH uveliko počela


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
TV i radio stanice, novine i inretnet portali emituju spotove u kojima se sugeriše da ukoliko na vlasti ostanu isti „biće bolje nego ikada“. Zvaničnici na visokim državnim i entitetskim funkcijama koriste svaku priliku da pošalju poruke kako su baš oni zaštitnici obespravljenih, opljačkanih i osiromašenih bh. građana vrlo često zloupotrebljavajući pozicije na kojima se nalaze.

Političke partije u BiH najavile su da će na ovogodišnju izbornu kampanju potrošiti od 50.000 do milion KM.

Iako je prema Izbornom zakonu BiH zabranjeno plaćeno oglašavanje političkih partija, njihovih interesa i poruka prije nego što predizborna kampanja zvanično počne, bh. mediji svakodnevno su puni primjera kako se ovaj zakon krši.

Treći septembar zvaničano je datum početka predizborne kampanje, a domaći mediji zatrpani su predizbornim porukama.

„Mogli smo donjeti milijarde eura stranih inevsticija, mogli smo zaposliti desetine hiljada ljudi, ali nije kasno. Možemo to i danas. Nije kasno za strane investicije, za nova radna mjesta, za bolji standard,“
jedan je od nekoliko spotova koji se emituju na brojnim elektronskim, ali i u štampanim medijima širom BiH, a čiji su potpisnici Elektroprivreda i Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade Federacije saznajemo kako Vlada nikada nije donijela odluku o snimanju i plaćenom oglašavanju ovog spota. U samom Ministarstvu tvrde da o spotu ne znaju ništa.

Zloupotreba državnih funkcija

Reagovao je Transparency International BiH koji je od federalnog ministarstva zatražio informaciju koliko je novca potrošeno za ovu kampanju, kaže Ivana Korajlić i ističe da su primjeri ovakve vrste svakodnevni.
Predizborni posteri u Sarajevu 2006. - ilustrativna fotografija

„Mnoga ministarstva su pokrenula različite kampanje uključujući čak i Elektroprivredu - gdje nije čak ni jasna sama poenta tih bilborda, spotova itd. - već se i na taj način od sredstava poreskih obveznika pokušava obezbijediti promocija stranaka. U prethodnom periodu vidjeli smo mnogo takvih slučajeva, počevši od filma Vlade RS pod nazivom Ponosni na Srpsku, gdje je iz budžeta poreskih obveznika, dakle iz budžeta Vlade RS sniman u suštini predizborni, promotivni film za SNSD. Podaci su da je za samo kreiranje filma plaćeno 50.000 KM, a ne možemo ni pretpostaviti koliko je plaćeno za emitovanje jer je u pitanju materijal duži od sat vremena i zakupljeni su najgledaniji termini,“
kaže ona.

U godini izbora, tek mjesec ili dva pred izbore, državno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica podijelilo je ključeve za stotine popravljenih i nanovo sagrađenih kuća, i to onima koji na to čekaju već 15 godina.

Zavisno ko je na kakvoj funkciji. tako je i koristi, ali cijela politička elita u BiH zloupotrebljava se u predizborne svrhe, kaže profesor sarajevskog Univerziteta Enver Kazaz.

„Nije se čuditi zloupotrebi državnih funkcija. To čine i Špirić i Silajdžić i Željko Komšić, odnosno cijela politička elita. Kad pogledamo takvu jednu filozofiju politike, onda je vrlo jasno da mi nemamo ideologiju kao sistem proizvodnje vrijednosti na vlasti, nego imamo, zapravo, neku vrstu manipulacije, pseudoideologiju, pri čemu vladajuće elite, ogrezle u kriminalu, ogrezle u korupciji, koje su odgovorne za ekonomski i svaki drugi sunovrat države, ponašaju se kao medijske zvijezde. To je neka vrsta kičeraja, neka vrsta vašara koji tutnji Bosnom i Hercegovinom dok se država raspada,“
ocjenjuje Kazaz.

Hljeba i igara

Slično mišljenje dijeli i urednik internet portala Buka Aleksandar Trifunović koji ističe da je u BiH kod izabranih zvaničnika gotovo nemoguće odvojiti državnu od stranačke funkcije.
U suštini ne postoje mehanizmi koji one što zloupotrebljavaju politiku za lične svrhe, skidaju s tog mjesta i koji im, na kraju-krajeva, onemogućavaju politički život, kaže Aleksandar Trifunović.

„U suštini ne postoje mehanizmi koji one što zloupotrebljavaju politiku za lične svrhe, skidaju s tog mjesta i koji im, na kraju-krajeva, onemogućavaju politički život. Naprotiv, vi ovdje možete ostati do kraja života, mijenjati političke partije, uvijek praviti greške, ali ovaj sistem to ne kažnjava,“
navodi Trifunović.

Sa ulica u RS prije nekoliko dana munjevito su uklonjeni plakati kojima je skrenuta pažnja na bijedan položaj penzionera i sugerisano da bi vladavini aktuelnog premijera Milorada Dodika uskoro mogao doći kraj.

Istovremeno je entitetska Vlada svesrdno podržala manifestaciju posvećenu književniku Petru Kočiću, na kojoj su kao glavne zvijezde programa nastupili Goran Bregović, Severina i trubač Boban Marković.

Kočić je bio narodni tribun koji je pisao o obespravljenosti naroda i protiv domaćih društvenih neprijatelja i teško je povući bilo kakvu paralelu sa Bregom i Severinom, osim da unesrećenom narodu treba hljaba i igara.

Bh. političari na vlasti su to već odavno shvatli, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

„Oni koriste mogućnost indoktrinacije i manipulacije. Sve se to radi u nedostatku konkretnih ideja, vizija i programa kako se ova zemlja može izvući iz ćorsokaka u kojem se nalazimo. Mislim da to može ići do one granice do koje će jedan dobar dio glasača potvrditi i glasati te iste koji im nude tu manipulaciju, zloupotrebu i ostalo, ili do one druge krajnosti u kojoj će osvješćeniji građani odlučiti da pređu u asptinente zgroženi i zgađeni nad politikom i onim što im se nudi,“
ocjenjuje Topić.
XS
SM
MD
LG