Dostupni linkovi

Predstavnici stranaka u Federaciji sa Palmerom o izmjeni Izbornog zakona BiH


Matthew Palmer, 29.11.2021.
Matthew Palmer, 29.11.2021.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka s specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst izjavio da je pozitivno što su danas bili svi predstavnici parlamentarnih stranaka koje trebaju dići ruku za eventualne izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

Naveo je i kako je dogovoreno da se sutra ujutro krene ozbiljnije sa razmatranjem blokada u Federaciji BiH.

"Smatram da je to jedan uspjeh pritiska koji sam ja radio, da se konačno krene u tom smjeru da se pregovori stave 'na dvije noge'. Na žalost, išlo se linijom manjeg otpora, dakle da se izađe faktički u susret samo zahtjevima HDZ-a. Sad su svi shvatili da to neće tako ići i evo idemo i sa Federacijom sutra ujutro”, naveo je Izetbegović.

Inače, Matthew Palmer je 27. novembra stigao u BiH, a najavio je da očekuje teške pregovore. Također, istakao je da on i Angelina Eichhorst nisu došli da bi zastupali neku od strana u pregovorima, nego da bi bili posrednici u tome da političke stranke same postignu dogovor.

Na pitanje novinara razgovara li se o indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH, kazao je "svi bismo mi radije radili indirektni izbor“.

"Međutim, imamo problem iz RS-a. Oni to, bez jakog obrazloženja, odbijaju. Nema jakog tu obrazloženja niti razloga, tako da ja mislim da tu još uvijek ima prostora da se nagovore stranke u RS-u, prije svega Milorad Dodik da to prihvatimo. Što se tiče direktnog izbora, on može biti samo na način da svaki glas vrijedi jednako, da se ne prave entičke izborne jedinice, da se ne prave asimetrična rješenja, nego da se dogovorimo o nekim takvim principima, pa možemo tragati i za mogućnošću direktnog izbora", naveo je Izetbegović.

Istakao je da etnički prefiks "mora otpasti“, dodajući da je to "stav Venecijanske komisije, nas sviju“.

"Čak ni same izborne jedinice ne smiju, niti kriteriji biti...etnički bazirane", kazao je Izetbegović.

Upitan je li Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, pristao na to, dogovorio je "morat će pristati“.

Inače, u Dom naroda Parlamenta BiH mogu biti izabrani samo oni koji se izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i članovi Predsjedništva. Također, građani jednog entiteta ne mogu glasati ili se kandidovati za člana Predsjedništva iz drugog entiteta.

HDZ BiH godinama tvrdi da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira glasovima Bošnjaka.

Evropski sud za ljudska prava od 22. decembra 2009. čeka provođenje svoje presude u predmetu Sejdić-Finci, te kasnijih presuda u predmetima Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić protiv BiH.

Nikšić: SDA i HDZ spremni ispuniti zahtjeve opozicije

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je novinarima rekao da je plan osigurati podršku lidera SNSD-a Milorada Dodika da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, s čim se slažu i predstavnici opozicionih partija.

Kaže da je za njega bilo ključno da se definiše razgovara li se o izmjenama Izbornog zakona za područje Federacije BiH ili državnog nivoa jer su mu prisustvovale samo stranke iz Federacije.

"Imali smo priliku čuti koja su to neslaganja između SDA i HDZ-a, koji su danas malo veći optimisti nego što su jučer bili, ali ja ne mogu dijeliti njihov optimizam”, podvukao je Nikšić.

Mišljenja je da se cijela priča vraća na početak i ponovo je podsjetio da postoje zaključci opozicionih politički partija koji se fokusirani samo na fer i poštene izbore što znači da bi novi zakon trebao predviđati elektronsko glasanje, skeniranje glasačkih listića i video nadzor na biračkim mjestima.

Sasanku je prisustvovao i član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

"Istina, bilo je insistiranja predstavnika međunarodne zajednice da se vodi računa o integritetu i transparentnosti izbornog procesa i nadam se da svi akteri nemaju ništa protiv dekriminalizacije izbornog procesa. To ćemo saznati u budućnosti, za svaku političku stranku šta misli u vezi tog pitanja”, izjavio je Dunović nakon sastanka.

Naveo je da su, kada se govori o izmjeni Izbornog zakona, ponovo čuli neka insistiranja na virtulenim izbornim jedinicama.

"Demokratska fronta neće nikada pristati na nejednaku vrijednost glasa i da se građani razdvajaju po etničkom principu. To je za nas jednostavno neprihvatljivo”, rekao je Dunović.

Dodao je da je tema sastanka u prvom redu trebala biti funkcionalnost Federacije BiH, ali da se o Federaciji na neki način najmanje pričalo, te da je sutra nastavak o toj temi.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

"Zbunjujuće je to što smo do sada govorili prioritetno o brisanju etničkog prefiksa iz ustava. Danas nisam primijetio taj entuzijazam. Danas se govorilo o indirektnom izboru člana Predsjedništva", kazao je Konaković.

XS
SM
MD
LG