Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mektić: Ozbiljno shvatamo prijetnje povezane sa IDIL-om


Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu kako sigurnosne agencije u BiH ozbiljno shvataju prijetnje upućene prema Srbima i Hrvatima sa portala koji se dovode u vezu s militantnom organizacijom „Islamska država“.

„Pratimo sve, a posebno te portale. To je jedna vrsta njihove taktike i metodike, jer jedne portale otvaraju, druge zatvaraju kako bi prekrili tragove. Mi svaku takvu poruku uzimamo ozbiljno. Ona je predmet analiza bezbjednosnih agencija, provjera, osnovanosti i opasnosti. Ne samo da tražimo pozadinu tog portala, nego ozbiljno uzimamo i poruku koja je poslana i takve prijetenje su za svaku osudu“, istakao je Mektić.

Mektić je također dodao kako su takve prijetnje nedopustive, ne samo prema Srbima i Hrvatima, nego prema svakom pojedinicu. Također je dodao da se radi i na gašenju takvih protala.

„Mislim da se ovo pitanje treba sistemski riješiti i da se trebaju uvesti visoke kazne onome ko omogućava da se takvi portali uopšte otvore i da takvi sadržaji budu dostupni javnosti“, naglasio je Mektić.

Za krivična djela terorizma, te djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima poput odlazaka državljana Bosne i Hercegovine na strana ratišta, u BiH su do sada optužene 42 osobe. Ove podatke predstavilo je nedavno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Procenat osuđujućih presuda je 92 posto, a najveća izrečena kazna za ovo djelo je 35 godina zatvora, što je ujedno i najveća kazna koju je pravosuđe u regionu izreklo za krivična djela terorizma.

Analitičari smatraju da ovi podaci pokazuju da BiH uspješno provodi Strategiju za borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG