Dostupni linkovi

Usvojen Nacrt budžeta BiH, bez saglasnosti RS


Konvertibilna marka (KM)
Konvertibilna marka (KM)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu usvojilo Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija, nisu glasali, zbog, kako je izjavio Tegeltija, trenutne situacije oko pandemije korona virusa.

"Entiteti uveliko razgovaraju o izradi rebalansa budžeta, o njegovom drugačijem strukturiranju, preraspodjeli, jer će se svakako entitetski budžeti naći najviše na udaru. Nažalost, naš budžet izgleda drugačije. U budžetu BiH je predviđen rast plata od 30 miliona KM. Planiraju se nabavke automobila, zgrada, namještaja. U vremenima krize, prioriteti bi trebali biti drugačije posloženi", kazao je Tegeltija na konferenciji za novinare, nakon završene sjednice.

U prva tri mjeseca 2020. institucije Bosne i Hercegovine finansirane su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju. Ista odluka je bila na snazi i tokom cijele 2019. godine, jer u Bosni i Hercegovini nije bila konstituisana vlast, nakon izbora 2018.

Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi je do 1. aprila ove godine.

Za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u periodu januar - mart 2020., na osnovu odluke, odobrena su sredstva od 241 milion i 500 hiljada KM (123 miliona evra), što je bilo četvrtina sredstava odobrenih za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2019. godinu.

Koliki je spoljni bh. dug?

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) prikuplja sve prihode od indirektnih poreza, a to su PDV, akcize carine i putarine i te prihode uplaćuje korisnicima, odnosno državi, entitetima i Brčko Distriktu.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević kaže za Radio Slobodna Evropa da su poreski prihodi za državne institucije u 2019. godini, kao i niz prethodnih godina, bile fiksne i iznosile su 750 miliona maraka (oko 382 miliona evra).

"Poslije uplate sredstva, državi ide podmirenje spoljnog duga. Za 2020. godinu spoljni dug, koji Bosna i Hercegovina treba vratiti stranim kreditorima, je 807,5 miliona KM (oko 412 miliona evra). To se odnosi na dugove Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta. Po otplati spoljnog duga vrši se raspodjela prihoda entitetima i Brčko Distiktu. Podsjećamo, u 2019. godini Uprava za indirektno oporezivanje je prikupila sedam milijardi i 986 milina KM (oko četiri milijarde i 47 miliona evra)", ističe Kovačević.

Da bi Bosna i Hercegovina dobila budžet za 2020. godinu, nakon što je Nacrt budžeta usvojilo Vijeće ministara BiH, potvrdu mora dati i Predsjedništvo BiH, a potom i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine - i sve to do 1. aprila, kada ističe privremeno finansiranje u državi.

Pandemija dočekana bez budžeta

Imajući u vidu da je prvi kvartal skoro istekao, ekonomista Zoran Pavlović smatra da je krajnje vrijeme da se usvoji budžet za 2020. godinu.

"Imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom korona virusa u svijetu i kod nas, definitivno bi se moralo pristupiti pokušaju dobivanja moratorija na obaveze koje dospijevaju u 2020. prema međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi se ta sredstva mogla preusmjeriti kao pomoć privredi i svim malim preduzetnicima koji su zbog navedene situacije i zabrane rade dovedeni u tešku poziciju. Moje mišljenje je da bi se trebalo odustati i od svih dugoročnih projekata, koji već nisu ugovoreni i ta sredstva usmjeriti kao pomoć građanima i realnom sektoru", kaže Pavlović.

Ekonomista Slaviša Raković ocjenjuje da bi trebalo uraditi i reprogram kada je riječ o javnim nabavkama i usmjeriti sredstva za situaciju vezanu za korona virus.

'Horizont zbivanja treba gledati na 90 dana.'
- Slaviša Raković

"Horizont zbivanja treba gledati na 90 dana, koliko očekujemo da ova situacija potraje kako bi ona prošla što bezbolnije, prije svega za stanovništvo, zdravstveni sektor, a onda i za privredu", ističe Raković.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za april - juni 2020. godine, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Ovo znači da će se i u naredna tri mjeseca Bosna i Hercegovina finansirati sa četvrtinom prihoda iz prošlogodišnjeg budžeta, ali i potvrđuje da postoji sumnja da će se u narednim danima budžet BiH dobiti saglasnost Predsjedništva BiH i državnog parlamenta.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko zatražio je 23. marta od Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG