Dostupni linkovi

Incko pozvao vlasti BiH da što pre usvoje budžet za 2020.


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je usvajanje budžeta na državnom nivou neophodno kako bi BiH mogla da adekvatno odgovori na krizu koja je izazvana širenjem epidemije korona virusa u zemlji.

On je pozvao Predsedništvo BiH, Savet ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

"To bi otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti", ocenio je Incko, saopšteno je iz OHR-a.

Prema njegovim rečima, nepostojanje budžeta bi takođe uticalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju opštinskih izbora u oktobru 2020. godine, kao i mnoga druga značajna pitanja.

Visoki predstavnik u BiH je u potpunosti podržao koordinisane mere koje su preduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji korona virusa.

"Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj. Nastavak tesne saradnje i koordinacije, kao i hitan fokus na ciljanim merama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva", istakao je Incko.

Te mere, dodao je, podrazumevaju, pre svega, osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcionisanja institucija BiH.

Incko je dalje ocenio da političari ni pod kojim okolnostima ne treba da koriste ovu krizu za promociju drugih ciljeva.

"Jednostrane i nekoordinisane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv korona virusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti, gde bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima", istakao je Incko.

Visoki predstavnik je pozvao građane da se u potpunosti pridržavaju uputstava koje dobiju od nadležnih organa.

"Bez sveobuhvatne saradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovaće dalju nesagledivu štetu. Umesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima", zaključio je Incko.

XS
SM
MD
LG