Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U BiH 22 osobe osuđene zbog učešća na ratištima u Siriji i Iraku


Hapšenja u akciji "Damask" u BiH

U Bosni i Hercegovini (BiH) pravosnažno su osuđene 22 osobe zbog odlaska na ratišta u Siriju i Irak, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

U saopštenju, koje prenosi Fena, se navodi da je među osuđenima i osam u predmetu "Enes Mešić i ostali", koji su se boriili na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta.

Iz Tužilaštva BiH su naglasili da do sada nije bila nijedna oslobadjajuća presuda u vezi s krivičnim delima za nezakonito učestvovanje državljana BiH na stranim ratištima.

U okviru akcije kodnog naziva "Damask", Tužilaštvo BiH je uložilo intenzivne napore, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbednosnim agencijama u BiH, zemljama regiona i agencijama iz partnerskih zemalja širom sveta, na sprovodjenju detaljnih i sofisticiranih istraga, i prikupljanju dokaza o odlascima državljana BiH na ratišta Sirije i Iraka, te pridruživanju paravojnim grupama i strukturama IDIL-a.

BiH: Akcija hapšenja "Damask"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00Većem broju osuđenih dokazano je da su boravili i učestvovali na stranim ratištima, što je potkrepljeno i brojnim dokazima, a pravosudne i policijske agencije uspele su ostvariti i značajnu preventivnu ulogu, jer se medju osudjenima u proteklim godinama, nalaze i osobe koji nisu uspjele stići do Sirije i Iraka, već su otkrivene, locirane i uhićene na području Turske ili na polasku iz BiH.

Napori Tužilaštva BiH u borbi protiv terorizma, prepoznati su i priznati u brojnim medjunarodnim analizama i izveštajima o borbi protiv terorizma, kao značajan doprinos medjunarodnim naporima u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

XS
SM
MD
LG