Dostupni linkovi

Sto dvadeset državljana BiH u Siriji i Iraku


Migranstka kriza praktično je izazvala krizu EU: Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (na slici: migranti)
Migranstka kriza praktično je izazvala krizu EU: Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (na slici: migranti)

Iako Bosna i Hercegovina nije bila ruta kojom su migranti išli prema Evropi, to ne znači da problemi nastali tokom migranske krize nisu i problemi Bosne i Hercegovine, rečeno je na godišnjoj konferenciji Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (CEI) o temi "Strategija za sprečavanje i borbu protiv terorizma u svjetlu migracijske krize".

Zbog migrantske krize, koja je utjecala na politički izgled Evrope, zemljama Balkana prijeti ukidanje vizne liberalizacije, ne u smislu potpunog ukidanja Schengenskog sporazuma, već uvođenje drugačijeg viznog režima, mišljenje je Mladena Bosića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Migranstka kriza praktično je izazvala krizu Evropske unije. Da nije bilo migrantske krize ne bi bilo ni Brexit-a, u to sam ubijeđen. S druge strane, vidimo da u mnogim evropskim zemljama pobjeđuju stranke, čiji je glavni politički cilj borba za ograničenje kretanja u njihovim državama, tako da je migranstka kriza strahovito uticala na politički izgled Evrope. Izgleda da će se to nastaviti i dalje", ocjenjuje Bosić.

Ova situacija utječe i na zemlje Balkana, tvrdi Bosić.

"To se odražava i na nas, iako u Bosni i Hercegovini nije bilo nekog migrantskog toka. Odražava se na nas kroz najavu da će zemlje Schengena uvesti neku vrstu kvazi viznog režima, znači da će morati plaćati neku minimalnu taksu oni građani koji žele ući u Schengen, te da će morati da prijave svoj ulazak što je opet neka vrsta labavog viznog režima. Zbog toga naši građani na neki način imaju osjećaj da su nepoželjni, da nas Evropa ne želi", smatra Mladen Bosić.

Parlamentarna skupština BiH je u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom bila domaćin zasjedanja skupštine CEI-parlamentarne dimenzije na kojoj je bilo riječi o terorizmu u svjetlu migranstke krize.

Terorizam spada u domen kolektivne sigurnosti Evrope, tako da se u tu borbu moraju uključiti svi, pa i Bosna i Hercegovina.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obraćajući se učesnicima CEI-a , rekao je da se na prostoru Sirije i Iraka trenutno nalazi oko 120 državljana BiH.

Prema podacima koje je naveo ministar Mektić, do sada je u Siriji i Iraku poginulo više od 50 bh. državljana, a da se sa tih područja u BiH vratilo oko 60.

"Interesantno da u posljednjih šest mjeseci nemamo nijednu osobu koja je otišla tamo", naveo je Mektić.

Dragan Mektić: Do sada je u Siriji i Iraku poginulo više od 50 državljana BiH
Dragan Mektić: Do sada je u Siriji i Iraku poginulo više od 50 državljana BiH


Bosna i Hercegovina se u posljednje vrijeme fokusirala na procesuiranje svojih državljana koji su učestvovali u terorističkim organizacijama na području Sirije i Iraka, a potom se vratili u BiH.

"BiH ima nultu toleranciju prema terorizmu i svemu što se može dovesti u vezu sa terorizmom", naglasio je Mektić, te izrazio nezadovoljstvo senzacionalističkim izvještavanjem medija o radikalizmu i nasilnom ekstremizmu u Bosni i Hercegovini.

Prema mišljenju Amera Kapetanovića iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, treba se utvrditi uzrok zbog kojeg se terorizam događa, jer spada u domen kolektivne sigurnosti Evrope.

"Ono što mi zagovaramo je da stvarno razumijemo uzroke onoga što se sada događa i što se događalo do sada, te da na neki način zajednički djelujemo. Ne možete vi imati stav da vas se ne tiče ova situacija jer izbjeglice nisu došle na vašu teritoriju. Dakle, to je taj kolektivni segmet, za kojeg se zalaže Centralnoevropska inicijativa", kaže Kapetanović.

Centralnoevropska inicijativa ima 18 država članica, a nakon Bosne i Hercegovine, predsjedavanje ovom inicijativom preuzima Bjelorusija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG