Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Politička matematika' raspodjele novca od putarina


Oko 165 miliona KM (oko 80 miliona eura) sakupljenih sredstava od akciza na gorivo, trebalo bi se rasporediti prema staroj Privremenoj odluci

Vlada Federacije BiH je ovlastila premijera Fadila Novalića da pred Sudom Bosne i Hercegovine odmah, a najkasnije za osam dana, podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i njeno stavljanje van snage. racija gubi desetine miliona maraka, na što je upozorio upravo Novalić.

Novac od putarina, koje su se nakon povećana akciza na gorivo mjesecima skupljale na podračun Uprave za indirektno oporezivanje, biće raspoređen na štetu građana Federacije Bosne i Hercegovine, tj. manje novca će ovaj entitet imati za gradnju puteva, tvrdi federalni premijer Fadil Novalić.

Oko 165 miliona KM (oko 80 miliona eura) sakupljenih sredstava od akciza na gorivo, trebalo bi se rasporediti prema staroj Privremenoj odluci, koja ne odražava stvarno stanje potrošnje goriva i uplate sredstava na poseban račun Uprave za indirektno oporezivanje.

Predstavnici Federacije BiH pristali su na to, te je i u ovom slučaju politika prevagnula.

Zvaničnih podataka o tome koliko je Federacija BiH učestvovala u potrošnji goriva i uplatila novca na poseban račun Uprave za indirektno oporezivanje nema, ali procjenjuje se da je blizu 70 posto od ukupno 165 miliona KM (oko 80 miliona eura) uplaćeno iz ovog bh. entiteta. Tako će "političkom matematikom", za izgradnju cesta Federacija dobiti tek 59 posto tog novca, Republika Srpska 39 posto, a Distrikt Brčko 2 posto. To je računica koja je dogovorena u Privremnoj odluci o raspodjeli novca, a koja važi još od 2009. godine.

"Hoće li ikada ministar finansija RS-a pristati da digne ruku da dobiva manje? Neće", pita Novalić
"Hoće li ikada ministar finansija RS-a pristati da digne ruku da dobiva manje? Neće", pita Novalić

„Ova odluka je također privremena, ali ja vas sad pitam: hoće li narednih dvadeset godina, koliko će trajati krediti za autoputeve i akcize, hoće li ikada ministar finansija RS-a pristati da digne ruku da dobiva manje? Neće. Nama je jedan od članova Upravnog odbora, danas, na Vladi, Kozadra, izveo računicu po kojoj Vlada Federacije gubi između 24 i 32 miliona maraka, zavisno koja se metodologija primijeni“, objašnjava premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ministrica finansija Jelka Milićević je u ime Vlade Federacije pristala na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje da se raspodjela radi prema Privremenoj odluci, iako je na dva sastanka ranije bila protiv toga. Novac od akciza je mjesecima stajao na podračunu Uprave za indirektno oporezivanje, jer su predstavnici Federacije smatrali da tom enitetu pripada 65 posto od 165 miliona KM.

Može se samo špekulisati zašto je ministrica promjenila mišljenje, no šteta je napravljena, a prilika za pravedniju raspodjelu novca neiskorištena. Premijer Federacije tvrdi da će ovaj entitet zbog toga u narednih dvadeset godina izgubiti nekoliko desetina miliona maraka.

Vlada Federacije je zato na današnjoj (27. jul) sjednici odlučila:

„Vlada FBiH formirala je Koordinacioni tim za praćenje uplata na Jedinstveni račun i raspodjele prihoda od svih indirektnih poreza, te ovlastila premijera FBiH da pred Sudom Bosne i Hercegovine odmah, a najkasnije za osam dana, podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i njeno stavljanje van snage.“

Ministrica finansija u Vladi Federacije Jelka Milićević je za N1 rekla da ako Federacije BiH bude i dalje nezadovoljna raspodjelom novca od akciza - onda treba Zakon o akcizama ukinuti. Milićević ne prihvata da je način raspodjele novca od akciza političko pitanje, već da se kroz Vladu nametnulo kao političko pitanje.

„Kompromisno rješenje je da se to zbog deblokade akumuliranih 165 miliona, a neraspoređenih, da se privremeno rasporedi po staroj odluci, a da se traže rješenja u okviru 10 posto sredstava koja se neće raspoređivati. To je bilo ono što smo mi zagovarali i mislimo, a to sam kroz priopćenje iz Ministarstva i rekla, da pregovaračka pozicija Federacije nije ugrožena“, smatra Milićević.

"Pregovaračka pozicija Federacije nije ugrožena“, smatra Milićević
"Pregovaračka pozicija Federacije nije ugrožena“, smatra Milićević

I dok se tako u Vladi Federacije BiH vode rasprave koliko će novca dobiti, poslanici u državnom Parlamantu nisu podržali izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđalo ukidanje povećanja putarine za 15 feninga (7,5 centi) po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u decembru prošle godine.

Ekonomski analitičar Damir Miljević kaže da se u BiH redovno dešavaju nemoguće stvari.

„Izglasavaju se nove akcize za gorivo prije nego što se utvrdi sistem raspodjele. Toliko se žurilo da se nametne novi namet na građane, da su jednostavni išli sa privremenim rješenjem. Sad, kad ima to privremeno rješenje, sad se neko buni da to privremeno rješenje nije dobro. Prema tom, da li ili ne neko na uštrb nekoga u raspodjeli dobija više ili manje novca od akciza na gorivo je pitanje koje moraju da riješe oni koji su uvodili akcize za gorivo, odnosno da sjednu pa da se dogovore. Ovako, kukanje jednih na druge, ko je kome šta uzeo, predstavlja tipični politički alibi kojeg smo se nagledali u zadnjih dvadeset godina, bar u Bosni i Hercegovini“, smatra Miljević.

Za urednika portala capital.ba Sinušu Vukelića situacija se ponovalja, jer se u BiH političari najteže dogovaraju kada je u pitanju raspodjela novca.

„Političke izjave koje se koriste i koje čujemo iz Federacije da je to na štetu građana Federacije, mislim da su više u funkciji predizborne kampanje, gdje se pokušava dobiti neko opravdanje zbog postignutog dogovora. Dok je god na snazi privremena odluka, ona mora biti poštovana i ne može se mijenjati. Ako se želi i treba postići neko konačno, definitivno rješenje, onda je mjesto za takvo nešto rješavanje i sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, gdje sjede entitetski ministri finansija, predstavnici Brčko Distrikta i ostali spoljni eksperti, a ne konferencije za novinare i izjave za javnost, gdje se pokušavaju dobiti neki politički poeni“, poručuje Vukelić.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG