Dostupni linkovi

Latal: EU čvrsto želi akcize radi integracije BiH


Srećko Latal, politički analitičar iz Sarajeva, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega Bosna i Hercegovina ne može usvojiti Zakon o akcizama na gorivo, ključni uslov za nastavka evropskih integracija i za deblokiranje stotina miliona eura sredstava međunarodnih institucija za ključne infrastrukturne projekte i podršku ekonomskim reformama.

  • Šansa

Pitanje novog zakona o akcizama na gorivo je nažalost jedna od žrtava sve žešće i sve jače političke borbe unutar i između manje-više svih političkih stranaka u BiH tako da je vrlo teško dobiti jasnu sliku da li je i koliko to neophodno, da li su možda postojale neke druge opcije u situaciji kada su neke političke stranke isključivo za to a neke političke stranke su isključivo protiv.

BiH je sigurno propustila priliku da na možda malo kvalitetniji način pregovara oko tog zakona sa donatorima i investitorima i nadam se da će možda postojati ta šansa u ovim danima.

  • Politička situacija

Prema zadnjim informacijama postoji mogućnost da će se naći dovoljna podrška u Parlamentu BiH da se ovaj zakon ponovo stavi u proceduru i možda čak i u usvoji do kraja mjeseca čime bi BiH ispunila uslove za četiri projekta Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke u vrijednosti nekih 100 miliona eura.

Međutim, politička situacija u BiH je takva da mislim da se do zadnjeg trenutka to neće znati sa sigurnošću.

  • Evropski put

Ovo pitanje je pokazalo jednu malo drugačiju sliku Evropske unije i institucija Evropske unije koje su možda po prvi put zauzele oštar i snažan stav po tom pitanju postavljajući zakon o akcizama kao ključni uslov, ne samo za nastavak aranžmana MMF-a već i za finansiranje ključnih infrastrukturnih projekata.

Bez obzira što bi taj zakon o akcizama povećao putarine u Bosni i Hercegovini, nastavak finansiranja tih ključnih projekata, znači Koridora Vc u Federaciji BiH i mosta u Novoj Gradišci u Republici Srpskoj, je svakako bitno ne samo za te projekte već su ti projekti bitni za dalji ekonomski razvoj ove zemlje.

Evidentno je da Evropska unija želi da se BiH i ostatak Balkana vrate na evropski put i da krenu tim i konkretnije i bolje i brže.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG