Dostupni linkovi

Cvijanović i Novalić: Nema jedinstva oko povećanja akciza


Premijeri RS i Federacije BIH, Željka Cvijanović i Fadil Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović obratili su se javnosti nakon održane zajedničke sjednice entitetskih vlada u Sarajevu i poručili da ne postoji jedinstven stav oko povećanja akciza u BIH.

Cvijanović je navela da se u srijedu razgovaralo o zajedničkom planu borbe protiv sive ekonomije, odnosno saradnji i upućivanju zajedničkih inicijativa Vijeću ministara BiH. Dodala je da su sumirani određeni rezultati te da je zaključeno kako postoji određeni pomaci.

Govora je bilo i o zaštiti drvoproizvođača, a kako kaže Cvijanović entitetske vlasti tražit će u narednom periodu od Vijeća ministara BiH poduzimanje određenih mjera. Tema razgovora bilo je iskorištavanje neperspektivne vojne imovine za razvoj oba bh. entiteta.

Premijerka FBiH kazala je da su funkcioneri razgovarali i o zaštiti domaćih poljoprivrednih proizvođača najavljujući da će entitetske vlade zajedno tražiti pokretanje određenih aktivnosti u Vijeću ministara BiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da vlasti žele riješiti sve deformacije koje se odnose na entitete. Ocijenio je da je "masa prijedloga i zaključaka doneseno na današnjoj sjednici".

Novalić je rekao da će na sljedećoj sjednici Vlada FBiH donijeti zabranu izvoza trupaca izvan FBiH, odnosno identičnu zabranu kakvu je ranije donijela Vlada RS.

Što se tiče akciza, premijerka RS-a Željka Cvijanović kazala je da je stav Vlade RS-a poznat. Istakla je da nema potrebe da se ukazuje kako sredstva neće biti korištena namjenski jer su ona uvijek namjenski korištena.

Nju brine da se često političari ne pridržavaju dogovorenih procedura ističući da je njima neprihvatljivo da dobijaju iznenadne prijedloge. Ona brani stav da svi treba da se ponašaju odgovorno i da se moraju uvažiti stavovi entitetskih premijera. Kako kaže ona više neće komentarisati akcize jer je to obaveza državnog nivoa.

"Ne postoji jedinstven stav, ne zna se ko šta predlaže. Mi se držimo ranijeg prijedloga", rekla je Cvijanović.

Ona ističe da više nije bitno da li je neko za akcize jer su problematične procedure i upućivanje novih prijedloga te pitanje da li postoji većina koja će izglasati povećanje akciza.

Novalić je kazao da su građanima potrebne akcize i da se one donose na državnom nivou. Kako kaže, Vlada FBiH je za akcize i novac će usmjeravati samo u ceste i autoputeve.

Predsjedvajuči Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić apelova je u utorak na vlasti RS i Federacije BIH da se dogovore oko usvajanja akciza, dok je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Wigemark takođe juče poručio da BIH očekuje spremnih 500 miliona eura čim se riješi problem sa akcizama.

XS
SM
MD
LG