Dostupni linkovi

Zatražena smjena šefice diplomatije BiH Bisere Turković


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), pozvao je u utorak, 11. januara, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu državne ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Predsjednik opozicione političke stranke u bh. entitetu Republika Srpska Nenad Nešić ocijenio je da je ministrica Turković odgovorna za "kršenje Ustava BiH i samovoljno postupanje", prenosi agencija Srna.

Turković je uputila u ponedjeljak, 10. januara note ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije “zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banja Luci”.

U više gradova Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, u nedjelju, 9. januara 2022. organizirana je proslava Dana Republike Srpske. Obilježavanje se dan kasnije nastavilo i u Brčko distriktu BiH, koji je zasebna administrativna jedinica.

Nešić je naveo da je Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo nadležno za vođenje vanjske politike, te da Turković bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note.

"Turkovićeva niti je država, niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH", istakao je Nešić.

U saopćenju ministrice Turković od 10. januara navodi da je čin posjete predstavnika ambasada manifestaciji protivan odluci Ustavnog suda BiH.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud BiH presudom (iz 2019. godine) obilježavanje 9. januara kao službenog dana entiteta Republika Srpska proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa Ustavom BiH”, podsjeća se, između ostalog, u noti.

Podsjećamo, 9. januara 1992. godine u Sarajevu je održana Skupština srpskog naroda u BiH koja je donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara tri puta je proglašavano neustavnim, od Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a nakon rata, koji je završen 1995. godine, i Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Nakon referenduma održanom u septembru 2016. godine, koji je također proglašen neustavnim, Narodna skupština RS-a je 26. oktobra iste godine donijela poseban Zakon o Danu RS-a i izdvojila ga iz Zakona o praznicima RS-a. Ustavni sud BiH poništio je i taj zakon.

XS
SM
MD
LG