Dostupni linkovi

BiH na Prvi maj: Čestitka i roštilj, bez borbe za prava


Sa jedne od prvomajskih proslava
Sa jedne od prvomajskih proslava
Od prvomajske borbe za radnička prava na ulici u Bosni i Hercegovini ni ove godine nema ništa. Dok se u zemljama u regiji protestovalo, radnici u BiH su Prvi maj slavili na izletištima uz roštilj i druženje. Savez samostalnih sindikata BiH nije uspio da organizuje proteste, a od takozvane sindikalne borbe tek čestitka radnicima ali i onim nezaposlenim kojih je u BiH preko pola miliona. Bosanskohercegovački radnici štrajkovaće naime 30. maja odlučio je u srijedu Sindikat.

Kao i prethodne tri godine, uostalom, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ni ovog 1. maja nema protesta. Savez samostalnih sidikata Bosne i Hercegovine međunarodni praznik rada obilježio je sjednicom Glavnog odbora, sindikalnom čestitkom članstvu i radnicima.

Odlučeno je takođe da će radnici u BiH protestovati mjesec dana kasnije, dakle 30. maja. Donesena je i odluka o tome da svake godine protesti budu posljednjeg četvrtka u maju.

"Moramo razmišljati i slati poruke o onima koji ne rade, te nastojimo kroz nuđenje usluga poslodavcima da se dogovorimo kako da se krene u zapošljavanje, ali i da zaustavimo urušavanje već zaposlenih radnika i zaštitimo njihova prava", rekao je nakon sjednice predsjednik Saveza Samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Iz Sindikata, inače, stalno upozoravaju kako je radnicima u zemlji izuzetno teška i obećavaju da će rješavati njihove probleme na što bolji način. Predsjednica predsjednicu Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi kako je strah najveći neprijatelj radnika s obzirom da ne smiju da se suprostave poslodavcima.

Uz prvomajsku čestitku Mišićeva je pozvala da se što više ljudi učlani u Sindikat, iako već sada nije jasno kako on može pomoći obespravljenim radnicima u BiH.

“Poruka je jasna radnicima, učlanite se u Sindikat, to je vaša organizacija i kreirajte najbolja rješenja i zajedno da se borimo da svima bude bolje. Drugog načina nema. Ako je to protest, onda ćemo svi da protestujemo, ako je to štrajk, onda ćemo svi ići u štrajk”, poziva Mišićeva.

Da protestnom šetnjom skrenu pažnju u kakvoj se situaciji nalaze pokušali su radnici preduzeća Konjuh. Oko 200 njih prošetalo je u srijedom ujutro centrom Živinica, kraj Tuzle, gdje je i sjedište ovog preduzeća, koje već godinama pokušava da stane na noge. Predsjednik sindikata radnika Konjuha Mevludin Trakić.

“Jel danas svi koji slave, pokazali su se i u opštini i u opštinskom vijeću, znači njima je dobro, nama nije”, kaže Trakić.

Zaboravljeno značenje praznika

Prema podacima zavoda i službi za zapošljavanje u BiH je nešto više od 550 hiljada nezaposlenih građana, što je alarmantan podatak.

Od nekadašnjih privrednih giganata većina više ne radi. Radnici brojnih bh. preduzeća svakodnevno štrajkuju jer neki od njih plate nisu primili i po nekoliko godina.

Tek performans u centru Sarajevu u organizaciji glumca i aktiviste Feđe Štukana i aktiviste Emira Hodžića, podsjetili su da je u srijedu i Sarajevu međunarodni praznik rada. Sa jedne zgrade u centru grada spustili su petnaest metara dugu zastavu nekadašnje Socijalističke republike BiH. Cilj je bio kažu skrenuti pažnju da su i u ovoj zemlji nekada svi bili jednaki.

„U BiH i regionu, 1. maj je posatao dan kada se ide u planinu i roštilja i zabavlja se, a zaboravili smo na prošle dane, na radnike, zaboravili smo ustvari šta međunarodni dan radnika znači“, navodi Emir Hodžić.

Dok se u državama u državama sa mnogo manje siromašnih, na ulicama tražila veća radnička prava, u zemlji sa pola miliona nezaposlenih, sa svakodnevnim štrajkovima i propadanjem preduzeća i fabrika, ovaj dan proslavljen je na izletištima uz roštilj, šetnju i druženje uz nezaobilazno jagnje na ražnju za koje sa kažu bh radnici cijele godine skupljaju pare.

„Nismo kompletni bez jagnjeta, tako da, mora biti sve zastupljeno. Mi radimo cijele godine kao u Sjevernoj Koreji, znači cijele godine se radi da bi se moglo skupiti love za 1. maj“, rekli su nam na jednom banjalučkom izletištu.
XS
SM
MD
LG