Dostupni linkovi

Na Dan rada oko pola Kosova nezaposleno


Sa ranijih protesta u Prištini na 1.maj - iz arhive
Sa ranijih protesta u Prištini na 1.maj - iz arhive
Na međunarodni dan rada, na Kosovu je skoro pola stanovništva bez posla što predstavnici sindikata ocenjuju kao alarmantan podatak.

Cifre se razlikuju od institucije do institucije. Na osnovu poslednjih podataka Kosovske agencije za statistiku, 44.9 odsto stanovništva je bez posla, dok u Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu ocenjuju da 43 odsto ljudi traga za poslom.

Predstavnici sindikata kažu da je nezaposlenost na Kosovu iznad 50 posto, obzirom da se ne opštinske biroe za nezaposlene ne prijavljuju svi oni koji su bez posla.

Što se zaposlenih tiče, u javnom sektoru ih je 78 hiljada, a u privatnom oko 123 hiljade.

Hasan Abazi iz Ujedinjenih nezavisnih sindikata Kosova, kaže da je situacija alarmantna, a naročito jer veliki broj nezaposlenih na Kosovu čine mladi sa srednjoškolskim obrazovanjem.

“Stepen nezaposlenosti na Kosovu je u porastu zato što se ne otvaraju nova radna mesta, a sve veći broj mladih traži posao. Ovakva situacija je rezultat loše političke vladavine, koja u jednoj godini ne može da proizvede ni dva nova radna mesta, a da ne govorimo o 30 hiljada mladih koji svake godine traže posao“, kazao je Abazi.

Izgubljena snaga radničke klase

Ali Dragusha, član Socio-ekonomskog saveta Kosova, kaže da upravo ovako visok stepen nezaposlenosti iskorišćava privatan sektor, s obzirom da zapošljavaju ali i otpuštaju radnike kad god to žele.

Na Kosovu je od januara 2011. na snazi Zakon o radu, ali se ne sprovodi onako kako bi trebalo u privatnom sektoru, kaže Dragusha.

„Poslodavci na jedan način koriste trenutnu situaciju i takoreći rade šta hoće sa radnom snagom i iskorišćavaju je“, kaže Dragusha.

Ali, i pored velike nezaposlenosti i problema sa kojima se suočavaju radnici u privatnom sektoru, i ovog 1. maja, postoji netrpeljivost među predstavnicima radnika.

Hasan Abazi navodi da zbog problema unutar ovog sindikata za 1. maj se neće organizovati nikakve aktivnosti, kao što je to slučaj širom sveta.

„Zbog određenih lica koja su pod pritiskom politikih i ličnih interesa, izgubljena je snaga radničke klase na Kosovu. Federancije trenutno funkcionišu onako kako funkcionišu, i zbog toga nedostaje radnička snaga ovog 1. maja“, kazao je Dragusha.

Dok se širom sveta 1. maj uglavnom obeležava protestima, na Kosovu je u sredu neradni dan, a većina građana se odluči da ovaj dan provede u prirodi.
XS
SM
MD
LG