Dostupni linkovi

Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar
Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjoj Luci, Izetbegović kaže 'SDA izgubila u Sarajevu'

  • U 19 sati (nedjelja, 15. novembar) zatvoreno je oko 5.800 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su građani birali lokalnu vlast.
  • Centralna izborna komisija BiH je navela da je do 19 sati (15. novembar) izlaznost u BiH bila 50 posto.
  • Građani su birali čelnike opština i gradova (načelnike i gradonačelnike), članove opštinskih i gradskih parlamenta, kao i članove Skupštine Brčko distrikta.
  • Izbori su se održali za 142 lokalne zajednice – 120 opština i 22 grada.
  • U centralni birački spisak je upisano oko tri miliona i tristo hiljada birača (3.283.194).
  • Ovogodišnji lokalni izbori su se održali u uslovima pandemije COVID-a 19, zbog čega je Centralna izborna komisija BiH insistirala na poštivanju propisanih epidemioloških mjera.
  • Jedini grad u kojem se nisu održali izbori je Mostar, čiji će stanovnici na izbore 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.
23:38 15.11.2020.

Šuhret Fazlić reizabran za prvog čovjeka Bihaća

Šuhret Fazlić, fotoarhiv
Šuhret Fazlić, fotoarhiv

Šuhret Fazlić osvojio je još jedan mandat za gradonačelnika Bihaća. Ovaj put kao kandidat Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK), objavili su iz te političke organizacije.

"Želimo siguran i častan grad u kojem ćemo uvažavati jedni druge. Nezavisno od toga kakve pozicije ostvarujemo, tu smo, ne samo za one koji su nam svojim glasovima omogućili da trenutno, ali i od sutra, budemo gdje jesmo. Tu smo za sve građane i građanke našeg Bihaća", navode iz POMAK-a.

Fazlić je po posljednjim rezultatima dobio 6.000 glasova, dok su kandidati Emdžad Galijašević i Samir Muminović osvojili nekoliko hiljada glasova manje.

23:36 15.11.2020.

Dodik priznao poraz u Banjaluci i Bijeljini

Milorad Dodik, fotoarhiv
Milorad Dodik, fotoarhiv

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izrazio je žaljenje zbog izbornog poraza u Banjaluci.

"Rezultati govore da neki naši koalicioni partneri nisu igrali fer prema našem kandidatu Igoru Radojičiću. Ipak, smatramo da ovaj poraz može da bude prilika, a i može biti zamka za pobjednike", smatra Dodik.

Najavio je da će od sutra on biti predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci umjesto Radojičića, kako bi počeli sa priprema za opšte izbore 2022. godine.

"O tome gdje je bila naša greška u Banjaluci, vidjećemo. Izgubili smo neke pozicije koje su nas zabolile ali smo i dobili neke koje nas raduju. Mi ćemo nastaviti naše politike", kazao je Dodik.

Izrazio je žaljenje i zbog izbornog poraza u Bijeljini, ali je dodao da će nastaviti saradnju sa Mićom Mićićem, te je dodao da je SNSD uprkos porazima u Banjaluci i Bijeljini poboljšao rezultate u odnosu na prethodne lokalne izbore.

"Ranije smo imali 40 opština a nakon ovih izbora ćemo imati 41 načelnika. Dobili smo neke opštine koje nikada nismo imali kao što su Gacko. Dobili smo i tri opštine u Federaciji BiH", istakao je Dodik.

23:34 15.11.2020.

Hasan Tanović novi načelnik Općine Novo Sarajevo

Hasan Tanović, fotoarhiv
Hasan Tanović, fotoarhiv

Kandidat Četvorke (Naša stranka, Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Nezavisna bosanskohercegovačka lista) Hasan Tanović novi je načelnik Općine Novo Sarajevo.

Tanović je u utrci za načelničku poziciju ubjedljivo pobijedio dosadašnjeg načelnika Nedžada Koldžu (Stranka demokratske akcije, SDA). Koldžo je funkciju načelnika obnašao od 2007. godine.

Poraz u Novom Sarajevu na konferenciji za medije priznao je i lider SDA Bakir Izetbegović.

Tanović je od 2017. godine zaposlen na Odsjeku za ortopediju i traumatologiju Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš".

Bio je kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo 2016. godine, kada je bio drugi, iza Nedžada Koldže.

23:24 15.11.2020.

Komšić: DF osvojio tri načelničke pozicije u Federaciji BiH

Željko Komšić, 15. novembar
Željko Komšić, 15. novembar

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić je rekao je da je ova stranka osvojila tri načelničke pozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a da broj vijećnika još uvijek nije poznat.

"Mi smo prošli onako kako smo i mislili da ćemo proći. Tri načelnika imamo, a imat ćemo više vijećnika nego što sad imamo dok se završi brojanje", poručio je Komšić.

Kandidati za načelnike Demokratske fronte su pobijedili u općini Doboj Jug (sjever BiH), Lukavac (sjeveroistok BiH) i Čelić (sjeveroistok BiH), a trenutno vijećničke pozicije nisu poznate.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG