Dostupni linkovi

Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar
Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjoj Luci, Izetbegović kaže 'SDA izgubila u Sarajevu'

  • U 19 sati (nedjelja, 15. novembar) zatvoreno je oko 5.800 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su građani birali lokalnu vlast.
  • Centralna izborna komisija BiH je navela da je do 19 sati (15. novembar) izlaznost u BiH bila 50 posto.
  • Građani su birali čelnike opština i gradova (načelnike i gradonačelnike), članove opštinskih i gradskih parlamenta, kao i članove Skupštine Brčko distrikta.
  • Izbori su se održali za 142 lokalne zajednice – 120 opština i 22 grada.
  • U centralni birački spisak je upisano oko tri miliona i tristo hiljada birača (3.283.194).
  • Ovogodišnji lokalni izbori su se održali u uslovima pandemije COVID-a 19, zbog čega je Centralna izborna komisija BiH insistirala na poštivanju propisanih epidemioloških mjera.
  • Jedini grad u kojem se nisu održali izbori je Mostar, čiji će stanovnici na izbore 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.
09:15 15.11.2020.

Dobro vam jutro.

Počinjemo pratiti lokalne izbore u BiH iz minuta u minut.

Informacije, fotografije, videa, kako je glasano u vašoj lokalnoj zajednici, sve to možete pratiti tokom dana kroz naš blog uživo.

09:17 15.11.2020.

U uslovima pandemije

Detalj sa ranog glasanja u Bratuncu
Detalj sa ranog glasanja u Bratuncu

Ovogodišnji lokalni izbori se održavaju u uslovima pandemije COVID-19, zbog čega Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) insistira na poštivanju propisanih epidemioloških mjera.

Jedini grad u kojem neće biti održani izbori je Mostar, čiji će stanovnici na izbore 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.

09:22 15.11.2020.

U Srebrenici jedno biralište otvoreno sa zakašnjenjem

Prve vijesti o glasanju stižu nam iz Srebrenice

Jutros u sedam satu skoro sva biračka mjesta u opštini Srebrenica su otvorena na vrijeme, izuzev biračkog mjesta u ulici Reufa Selmanagića Crnog. Iz Lokalne izborne komisije su kazali da je predsjednik biračkog odbora ovog izbornog mjesta imao saobraćajnu nesreću na putu do Srebrenice, pa je ovo biralište otvoreno nešto kasnije, u 8.30 sati.

Članovi biračkog odbora i posmatrači jutros su ovdje došli oko pola sedam i cijelo vrijeme su proveli ispred objekta u kojem će se vršiti glasanje.

„Sat i po se mrznemo ovdje, Mogli su nam bar obezbijediti da uđemo u prostoriju, da se ne mrznemo vani. Još moramo ostati dva sata duže večeras“, rekao nam je jedan od članova s ovog biračkog mjesta.

Glasanje na jednom od biračkih mjesta u Srebrenici
Glasanje na jednom od biračkih mjesta u Srebrenici

Lokalni izbori u opštini Srebrenica održat će se na 31 biračkom mjestu, od čega je jedno biralište za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Formirana su i dva mobilna tima, od kojih je jedan za građane koji se nalaze u izolaciji zbog simptoma korona virusa.

Na konačnom biračkom spisku u opštini Srebrenica je 14.499 birača, od kojih će 10.133 glasati na redovnim biračkim mjestima, 2.425 će glasati putem pošte, a ostali na druge načine, predviđene izbornim pravilima.

Za lokalne izbore u Srebrenici kandidovao se 31 politički subjekt. Na glasačkom listiću za izbor načelnika ove opštine nalaze se četiri kandidata iako su dva već ranije odustala od kandidature. U trci za načelnika opštine Srebrenica ostala su dva kandidata – jedan iz reda Srba i jedan iz reda Bošnjaka.

09:31 15.11.2020.

Prvi podaci CIK-a: Kašnjenje u nekoliko biračkih mjesta

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), nekoliko biračkih mjesta u BiH nije otvoreno iz tehničkih problema i ta biračka mjesta će produžiti svoj rad za period kašnjenja.

CIK navodi da je u BiH formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova koji su redovni, a ne posebni COVID-19 mobilni timovi.

Iz CIK-a podsjećaju da je po jedno biračko mjesto formirano u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Prvi put se izbori odrzavaju u uslovima epidemije a poštivanje epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa, navode iz CIK-a.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG