Dostupni linkovi

Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar
Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjoj Luci, Izetbegović kaže 'SDA izgubila u Sarajevu'

  • U 19 sati (nedjelja, 15. novembar) zatvoreno je oko 5.800 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su građani birali lokalnu vlast.
  • Centralna izborna komisija BiH je navela da je do 19 sati (15. novembar) izlaznost u BiH bila 50 posto.
  • Građani su birali čelnike opština i gradova (načelnike i gradonačelnike), članove opštinskih i gradskih parlamenta, kao i članove Skupštine Brčko distrikta.
  • Izbori su se održali za 142 lokalne zajednice – 120 opština i 22 grada.
  • U centralni birački spisak je upisano oko tri miliona i tristo hiljada birača (3.283.194).
  • Ovogodišnji lokalni izbori su se održali u uslovima pandemije COVID-a 19, zbog čega je Centralna izborna komisija BiH insistirala na poštivanju propisanih epidemioloških mjera.
  • Jedini grad u kojem se nisu održali izbori je Mostar, čiji će stanovnici na izbore 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.
23:19 15.11.2020.

Konaković: Ovo je bio sudar dva koncepta

Elmedin Konaković u obraćanju medijima, 15. novembar
Elmedin Konaković u obraćanju medijima, 15. novembar

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je u prvom obraćanju medijima nakon preliminarnih rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini potvrdio da je ova stranka ostvarila veliku pobjedu.

"Izvojevali smo velike pobjede, svaka od njih ima svoju simboliku. Na Ilidži to je bio sudar dva koncepta, Nermin Muzur je ubjedljivo pobijedio potvrđujući da je moguće danas srušiti jedan sistem", rekao je Konaković i potvrdio da su, osim u općini Ilidža, kandidati ove koalicije pobijedili u sarajevskim opštinama Centar, Novo Sarajevo, Ilijaš, ali i van Sarajeva, u Bihaću, Jajcu, Kalesiji.

Zahvalio se i kandidatima koji su, kako je rekao, bili hrabri stati na crtu postojećem sistemu i snažno mu se suprotstaviti.

"Samo u dvije godine našeg postojanja smo pokazali da se politikom u Bosni i Hercegovini može baviti na drugačiji način i zadobili veliko povjerenje građana širom BiH. U ovom trenutku kada zaista jesmo sretni, ipak shvatamo da to jeste velika obaveza i odgovornost na koju smo spremni", rekao je Konaković.

Zahvalio se Konaković i građanima jer su, kaže, u veoma kompleksnom periodu izašli na izbore "i odlučili da se politika u BiH iz temelja mijenja".

23:09 15.11.2020.

Izetbegović: SDA izgubila u Sarajevu, ali pobijedila u BiH

Bakir Izetbegović, fotoarhiv
Bakir Izetbegović, fotoarhiv

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović saopštio je da nakon 95% prebrojanih glasova može reći da je ova stranka izgubila Sarajevo, ali pobijedila u BiH.

Izetbegović kaže kako su kandidati ove stranke pobijedili u 30 opština, te osvojili načelničke pozicije.

Također, rekao je da su kandidati Četvorke (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i Pravda, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista) osvojio 11 načelničkih pozicija.

SDA je kako je rekao Izetbegović na konferenciji za novinare u centrali ove stranke u Sarajevu, osvojila pet novih načelničkih pozicija i to u Visokom Brezi (centralna BiH), Živinicama, Banovićima (sjeveroistok BiH).

"SDA je izgubila tri važne opštine u Kantonu Sarajevo, imali smo od devet sarajevskih opština osam. I to je teško zadržati obzirom da su se svi ujedinili protiv nas", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je najavio da će u ovoj stranci analizirati izbore, te kako je rekao afere koje su proteklih mjeseci uzdrmale bh. javnost, a u kojima su glavni akteri članovi SDA ne mogu biti uzrok loših izbornih rezultata u Sarajevu.

"Afere koje su nas uzdrmale trebale bi potresti svu BiH, a ne samo tri opštine u Sarajevu", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je još dodao kako očekuje da će SDA imati oko 30 posto vijećnika u opštinskim vijećima u opštinama na području BiH.

23:03 15.11.2020.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), o prvim rezultatima lokalnih izbora u BiH:

22:53 15.11.2020.

Podaci za Livno, Tomislavgrad i Bosansko Grahovo

Izlaznost u Livnu, u Kantonu 10, ostvarilo je 28,8% građana.

Prema neslužbanim infomacijama pobjedu u utrci za gradonačelnika je odnio kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Darko Čondrić.

U općini Tomislavgrad (jugozapad BiH) je prema neslužbenim informacijama pobijedio Ivan Buntić, kandidat Hrvatskog nacionalnog pomaka.

U Bosanskom Grahovu (zapad BiH) novi načelnik će biti Uroš Đuran (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD).

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG