Dostupni linkovi

Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar
Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u obraćanju medijima u Sarajevu, 15. novembar

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjoj Luci, Izetbegović kaže 'SDA izgubila u Sarajevu'

  • U 19 sati (nedjelja, 15. novembar) zatvoreno je oko 5.800 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su građani birali lokalnu vlast.
  • Centralna izborna komisija BiH je navela da je do 19 sati (15. novembar) izlaznost u BiH bila 50 posto.
  • Građani su birali čelnike opština i gradova (načelnike i gradonačelnike), članove opštinskih i gradskih parlamenta, kao i članove Skupštine Brčko distrikta.
  • Izbori su se održali za 142 lokalne zajednice – 120 opština i 22 grada.
  • U centralni birački spisak je upisano oko tri miliona i tristo hiljada birača (3.283.194).
  • Ovogodišnji lokalni izbori su se održali u uslovima pandemije COVID-a 19, zbog čega je Centralna izborna komisija BiH insistirala na poštivanju propisanih epidemioloških mjera.
  • Jedini grad u kojem se nisu održali izbori je Mostar, čiji će stanovnici na izbore 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.
00:40 16.11.2020.

Završavamo blog Radija Slobodna Evropa o lokalnim izborima u BiH. Hvala vam na pažnji.

Zbirni tekst o izbornom danu možete pročitati ovdje

00:10 16.11.2020.

DNS pozvao opozicione partije u RS-u u koaliciju za opšte izbore 2022.

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja je nedavno napustila dugogodišnju koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokratije (SNSD), pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj (RS) u koaliciju za opšte izbore 2022. godine.

"Mogu reći da smo pozvali aktuelnu opoziciju u RS-u, odnosno Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Partiju demokratskog progresa (PDP), da potpišemo koalicioni sporazum za opšte izbore 2022. godine. Vidjećemo da li će oni taj naš poziv prihvatiti", kazao je Nešić.

Nešić je izrazio nezadovoljstvo što je ova stranka izgubila poziciju načelnika Prijedora (sjeverozapad BiH), ali je istakao da je DNS ipak ostvario odlične izborne rezultate.

"Nismo zadovoljni što smo izgubili gradonačelnika Prijedora, ali DNS je u velikoj većini opština i gradova druga politička partija. Kad je u pitanju skupština grada Prijedora, tu smo prva politička partija. To jasno pokazuje da nema promjene skupštinske većine 2022. godine bez DNS-a", istakao je Nešić.

23:56 15.11.2020.

Dizdar: SDP BiH ostvario veliki uspjeh

Sekretar Izbornog štaba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nerin Dizdar je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su ostvarili veliki izborni uspjeh.

"Socijaldemokratska partija BiH je osvojila šest načelničkih pozicija i pozicijom, to je već izvjesno, gradonačelnika Sarajeva. Sada možemo reći da je SDP BiH zadržao sva načelnička i gradonačelnička mjesta koja je do sada imao", rekao je Dizdar.

Po njegovim riječima, Socijaldemokratska partija je obećala dosljednost i kako je rekao ostali su "dosljedni" i sada svi "zajedno žanjemo rezultate tog našeg obećanja" koje su dali građanima i građankama BiH.

"Ovaj izborni rezultat smatramo dobrim uvodom u ono šta slijedi 2022. godine", zaključio je Dizdar.

23:50 15.11.2020.

Koalicija Pod lupom: Uočeno ukupno 196 kritičnih situacija na izborima

Pres-konferencija Koalicije Pod lupom, 15. novembar
Pres-konferencija Koalicije Pod lupom, 15. novembar

Koalicija Pod Lupom zabilježila je ukupno 196 kritičnih situacija. To su teža kršenja izbornih pravila, teži propuste u radu biračkih odbora, rečeno je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Najveći broj kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (60), različite nepravilnosti, njih 45 koje podrazumijevaju da se jednoj osobi daje više glasačkih listića da jedna osoba glasa više puta, da jedna osoba glasa u ime druge osobe, da fotografišu se glasački listići i slično, te nedostatak izbornog materijala ujutru pri otvaranju biračkih mjesta u 18 slučajeva.

Kako je rekao je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija, prilikom brojanja glasova desile su se nepravilnosti.

"U opština Centar (jedna od četiri sarajevske opštine) primijećeno je dopisivanje glasova", objasnio je Jovanović.

  • Cijelu vijest pročitajte ovdje

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG