Dostupni linkovi

Na istoku BiH hapšenje zbog pokušaja krijumčarenja migranata


Granična policija Bosne i Hercegovine u patroli na rijeci Drini kod Zvornika, 29.09.2020. godine
Granična policija Bosne i Hercegovine u patroli na rijeci Drini kod Zvornika, 29.09.2020. godine

Otkriven je pokušaj krijumčarenja 26 migranata na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), a za krijumčaranje se sumnjiči državljanin Afganistana koji je tom prilikom uhapšen, saopšteno je 18. aprila.

U saopštenju se navodi da je akciju u mjestu Kozluk kod Zvornika na istoku države sprovela granična policija BiH u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH.

Tužilaštvo BiH je navelo da su migranti gumenim čamcem preko Drine prešli granicu između Srbije i BiH.

Osumnjičeni državljanin Afganistana priveden je tužiocu, koji je nakon ispitivanja uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Pronađeni migranti, prema prikupljenim dokazima i njihovim izjavama, dolaze s područja Indije, Pakistana, Gane, Zambije i Tunisa, te su predani u daljnju nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.000 izbjeglica i migranata zapadnobalkanskom migracijskom rutom.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH sa kraja 2021. godine, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu "Lipi", "Borićima" i "Miralu", bilo je smješteno 1.200 migranata, a u dva prihvatna centra u Sarajevu oko 1.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG