Dostupni linkovi

Konferencija o migracijama u Sarajevu: U BiH nelegalno ušlo više od 84.000 migranata


"Sarajevo Migration Dialogue", regionalna konferencija o migracijama u Sarajevu, 18. novembar 2021.
"Sarajevo Migration Dialogue", regionalna konferencija o migracijama u Sarajevu, 18. novembar 2021.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić izjavio je u četvrtak, 18. novembra u Sarajevu, da je u BiH od 2018. godine do danas nelegalno ušlo više od 84.000 migranata.

Cikotić je to izjavio na uvodnom izlaganju na regionalnoj konferenciji o migracijama pod nazivom "Sarajevo Migration Dialogue" koju u Sarajevu organizuje Ministarstvo bezbjednosti BiH .

Naglasio je da BiH posebno pogođena migrantskim tokovima, te naveo od ukupnog broja migranata koji borave na području BiH tek 3 odsto njih podnijelo zahtjev za azil.

Cikotić je naglasio da je za većinu migranata Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja.

Upozorio je i na izazove sa kojima se BiH suočava, među kojima je nepostojanje političkog konsenzusa i dovoljno finansijskih sredstava za ovu oblast.

Govoreći o postignućima, izdvojio je uz ostalo, aktivnosti na poboljšanju kontrole kretanja migranata, presijecanje lanca krijumčarenja, te otvaranje privremenog prihvatnog centra Liplje u Bihaću koje je zakazano za petak, 19. novembar.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je, tokom uvodnog obrćanja, da je danas situacija mnogo bolja kada je u pitanju problem migracija, nego prošle godine kada se BiH nalazila u teškoj situaciji.

„BiH nosi veliki teret krize koji je počeo i kojim upravlja neko izvan BiH. BiH je spremna da napravi novi iskorak u rješevanju migranstke krize ali nije spremna da bude spavaona za migrante koji idu ka zemljama zapadne evrope“, poručio je Tegeltija.

Dodao je da je BiH „spremna pružiti svu humanitarnu pomoć za sve migrante kojima je potrebna i niko neće biti uskraćen za tu pomoć“.

U video obraćanju, komesar Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi upozorio je na ozbiljnu situaciju s kojom se BiH suočila u području migracija, ali uz podršku EU situacija se djelomično poboljšala.

“BiH na svim nivoima vlasti bi trebala kao zemlja čije su aspiracije evropske integracije raditi na održivom i trajnom rješenju. Migracije su zajednički izazov i mi radimo sa svim partnerima da odgovorimo na to, ali ćemo nastaviti našu podršku”, kazao je Varhelyi.

Regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" održava se od 17. do 19. novembra u Sarajevu.

U najavi konferencije je najavljeno kako se „na najvišem nivou želi ojačati saradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama“.

Učesnicima konferencije će se, online putem, obratiti i Yiva Johansson, komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove, te Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije.

„Uz učešće ministara regiona, predstavnika Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovarat će se o konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja u oblasti migracija. Diskusije će se voditi kroz tri panela : upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom te budući trendovi i izazovi u migracijama“, stoji u najavi Konferencije.

Konferencija se provodi u okviru projekta "Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu". Ovaj projekat sufinansiraju Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, Lipi, Borićima i Miralu, trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG