Dostupni linkovi

Granična policija BiH spriječila krijumčarenje migranata iz Srbije


Migranti dolaze u kamp u Velikoj Kladuši, na zapadu BiH (arhivska fotografija)
Migranti dolaze u kamp u Velikoj Kladuši, na zapadu BiH (arhivska fotografija)

Spriječeno je krijumčarenje 15 migranata na području Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je u srijedu 23. februara iz Granične policije (GP) BiH.

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik su u mjestu Bjelovac, na području Bratunca, spriječili krijumčarenje 15 migranata, uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.

"Granična policija je uočila i zaustavila čamac iz Srbije koji je plovio Drinom prema BiH, u kojem se nalazilo 15 osoba afro-azijskog porijekla, i to šest muških i četiri ženske odrasle osobe, te petoro djece", navodi se u saopštenju.

Granični policajac je povrijeđen kada je pokušao zaustaviti vozilo koje se može dovesti u vezu sa krijumčarenjem migranata. U saopštenju se navodi da ga je udario vozač koji se nije zaustavio na naredbu graničara.

O svemu je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, koji je konstatovao da je riječ o krivičnim djelima krijumčarenje osoba i napad na ovlašteno službeno lice, saopšteno je iz Granične policije.

Pripadnici GP i dalje tragaju za napadačem na policajca, a o svemu je obaviještena i Policijska stanica Bratunac.

Povrijeđeni policijski službenik je pregledan u zdravstvenoj ustanovi i upućen na dalje liječenje, dok su migranti su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.120 izbjeglica i migranata zapadnobalkanskom migracijskom rutom.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH sa kraja 2021. godine, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, "Lipi", "Borićima" i "Miralu", trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG