Dostupni linkovi

Hapšenja zbog krijumčarenja migranata u BiH i Hrvatskoj


Zbog krijumčarenja migranata, u Bosni i Hercegovini (BiH) je po nalogu državnog Tužilašta, u utorak 13. aprila, uhapšeno pet osoba. Akcija je relaizovana u saradnji sa policijskim agencijama susjedne Hrvatske gdje su, zbog istog krivičnog djela uhapšene dvije osobe.

“Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina sa drugim osumnjičenim, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku”, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, a tokom dana biće predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Akciju, kodnog naziva "Fast", realizovali su pripadici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, MUP-a Republike Srpske (RS), Službe za poslove sa strancima i Obavještajno sigurnosne agencije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hapšenja su organizovana u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerena je na otkivanje i krivično procesuiranje organizatora krijumčarenja više desetina migranata, sa područja BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama Evropske unije (EU).

U saopštenju iz Tužilaštva BiH se dodaje da je kooridinirana istraga institucija BiH i Hrvatske, trajala više mjeseci.

U BiH je, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van prihvatnih centara i borave u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice sa Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG