Dostupni linkovi

BiH još izvan liste priznatih COVID certifikata EU


Institucije Evropske unije krajem maja dogovorile su uvođenje takozvanih COVID-19 "pasoša". Službeno nazvana "EU Digital COVID certifikat", cilj potvrde je ublažavanje ograničenja putovanja među 27 zemalja članica tokom pandemije
Institucije Evropske unije krajem maja dogovorile su uvođenje takozvanih COVID-19 "pasoša". Službeno nazvana "EU Digital COVID certifikat", cilj potvrde je ublažavanje ograničenja putovanja među 27 zemalja članica tokom pandemije

Potvrde o vakcinisanju i prebolovanom COVID-19 u Bosni i Hercegovini (BiH) trenutno izdaje najmanje dvanaest različitih organa, bez jedinstvenog sistema i jedinstvenog certifikata koji bi bio usklađen sa standardima Evropske unije (EU) o QR kodu.

Stoga Bosne i Hercegovine nema na spisku 18 zemalja koje nisu članice EU a čiji se certifikati priznaju u EU. Tu se primjenjuju stroga pravila Unije, pa kada su u pitanju i oni sa diplomatskim pasošima.

Tako Zukan Helez, kao poslanik državnog parlamenta BiH koji je vakcinisan dva puta i prebolio COVID-19 sa QR kodom koji ima nije mogao ići u zgrade institucija EU u Briselu kada je trebao da tamo putuje.

Helez je nakon što je prebolovao COVID-19 primio i dvije doze Pfizer-BioNTech vakcine u Domu zdravlja u Bugojnu, gradu u centralnom dijelu BiH u kojem živi. Tamo je dobio karton na kojem to piše, ali s njim nije mogao službeno putovati izvan BiH.

„Oni su mi kazali da bih ja mogao ući u Belgiju s diplomatskim pasošem, ali ne bih mogao nigdje u javne institucije, posebno ne u sjedište Evropske komisije (EK) i Evropskog parlamenta (EP), gdje sam trebao ići. Bilo bi upitno da li mogu ući u hotel. Štaviše, rekli su mi da je upitno da li bih mogao ući u toalet bez tog koda”, kazao je Helez za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Delegaciji EU u BiH ističu kako Bosna i Hercegovina još nije podnijela zahtjev za pridruživanje platformi EU za digitalne COVID certifikate.

„Da bi se zemlja koja nije članica EU pridružila EU platformi za digitalne COVID certifikate, njeni certifikati moraju biti usklađeni s međunarodnim standardima i imati uporedive bezbjednosne karakteristike. U tom slučaju, COVID certifikati tih zemalja prihvataju se pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID certifikat“, izjavio je za RSE Ferdinand Koenig, portparol Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

On dodaje da je EU spremna podržati BiH kako bi se aplikacija pripremila.

„Kako je naglasila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom nedavne posjete BiH, EU se nada da će se BiH uskoro pridružiti platformi EU za digitalne COVID certifikate, jer bi to uveliko olakšalo putovanje između EU i BiH“, poručio je Koenig.

Institucije Evropske unije krajem maja dogovorile su uvođenje takozvanih COVID-19 "pasoša". Službeno nazvana "EU Digital COVID certifikat", cilj potvrde je ublažavanje ograničenja putovanja među 27 zemalja članica tokom pandemije. Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, imaju negativan PCR test ili potvrdu da su preležali korona virus u posljednjih 180 dana, odnosno da imaju dovoljno antitijela.

EU je do sada od zemalja Zapadnog Balkana priznala COVID certifikate iz Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Iz EU je najavljeno da će uskoro biti priznate i potvrde iz Crne Gore.

Neuspjela inicijativa u Parlamentu BiH

Zastupnik opozicijske Naše stranke Damir Arnaut u inicijativi Parlamentu BiH zatražio je još prije nekoliko mjeseci da se uvede zajednička COVID-potvrda na nivou cijele države.

U inicijativi je naveo da bi Ministarstvo civilnih poslova BiH u roku od 14 dana trebalo početi izdavanje jedinstvenih COVID-certifikata s QR kodom - na osnovu potvrda koje pribavi od nadležnih institucija u BiH - entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, te deset kantona koji čine Federaciju BiH, kao i institucija Brčko distrikta BiH.

On kaže kako se zbog toga što nema certifikata koji EU priznaje građani BiH suočavaju sa brojnim teškoćama pri ulasku u druge države, odnosno izlažu se nepotrebnim troškovima testiranja. Konkretni problemi su, navodi, prijavljeni u slučaju Češke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i drugih.

„Ta inicijativa je na čekanju od septembra, kao i svi građani BiH koji žele putovati u zemlje EU”, kazao je Damir Arnaut za RSE.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zukan Helez podsjeća da je i tu kočnica što institucije BiH i dalje bojkotuju srpski poslanici iz RS, nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo zakon kojim zabranjuje negiranje genocida.

“Većina tih političara iz RS se vakcinisala u susjednoj Srbiji gdje ima jedinstven kod", navodi Helez.

Kada je u pitanju Federacija BiH, u kojoj ima čak deset kantona i mnogo nesuglasica između bošnjačkih i hrvatskih političkih partija, Helez kaže kako je "dovoljno da se posvađaju tamo neka dva koji u kantonu odlučuju o tome i da to stane, kao i ovo na državnom nivou”.

Šta kažu u državnom ministarstvu?

Prema ustavnim rješenjima, zdravstvo u BiH je u nadležnosti entiteta Republika Srpska (RS) i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH (FBiH) i njenih deset kantona.

Zbog toga BiH ima 13 ministarstava zdravstva: jedno u entitetu RS, jedno u Brčko distriktu BiH, jedno u FBiH i po jedno u svakom od deset kantona u FBiH.

Na državnom nivou postoji i Ministarstvo civilnih poslova unutar Savjeta ministara BiH s posebnim Odjelom za zdravstvo.

U tom ministarstvu ističu za RSE da je za upravljanje izdavanjem i verifikacijom COVID potvrda sa državnog nivoa potrebna saglasnost oba entiteta i Brčko distrikta, te da Ministarstvo na tome radi još od maja.

Podsjećaju kako svi nivoi vlasti u BiH već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 sa integrisanim QR kodom koji prati tehničke standarde Evropske unije.

Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju uspostavljenu i evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integrisanim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod).

Međutim, za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, navode u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Dodaju kako od Savjeta ministara BiH očekuju „odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja radi uvođenja sistema digitalne potvrde u BiH“.

RS predlaže formiranje unificiranog broja

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS tvrde za RSE kako EU od trećih zemalja ne traži „jedinstvenu potvrdu“ u smislu da je izdaje jedna organizacija.

U tom smislu oni su za sporazum kojim bi se u BiH „odredile uloge i poslovi nadležnih institucija“ kako bi se ispunili zahtjevi EU u pogledu certifikata.

„Sporazum bi podrazumijevao način upravljanja jedinstvenom pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje, a ne institucionalno, kao i formiranje unificiranog jedinstvenog broja sertifikata po šemi za identifikator digitalnog kovid sertifikata koju je zadala EU“, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja RS na upit RSE.

Kažu kako Institut za javno zdravstvo RS već izdaje potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19 koje ispunjavaju većinu zahtjeva, a prilagođavanje ostalim tehničkim zahtjevima Evropske komisije i njenih tijela je u toku.

"U međuvremenu, obavljeno je nekoliko konsultacija sa Evropskom komisijom i predložena su rješenja“, navodi se u odgovoru.

U Republici Srpskoj protiv su da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) BiH učestvuje u izdavanju COVID digitalnih certifikata.

„Napominjemo da je ta agencija zadužena za izradu ličnih karti i pasoša, i da nema nikakvu nadležnost u bilo kojem obliku da učestvuju u procesu prikupljanja, obrade i razmjene zdravstvenih podataka, a pogotovo ne za izdavanje zdravstvenih potvrda“, navode u Ministarstvu zdravlja RS, dodajući da Institut za javno zdravstvo RS već izdaje potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19.

Suprotne tvrdnje iz Federacije BiH

U Ministarstvu zdravstva drugog bh. entiteta, Federacije BiH, odbacuju tvrdnje iz RS kako EU ne traži jedinstvenu potvrdu koju izdaje jedna organizacija.

„Nije tačno. Neka vam pokažu dopise koje imaju, koje su oni slali na početku. Prema tome, stvarno više sa kolegama iz Republike Srpske, neka kažu zašto su odbili“, rekao je za RSE, Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Ministarstvu zdravstva Federacije BiH.

No na upit postoji li trenutno neko drugo rješenje za COVID certifikat u BiH, Čerkez nije bio voljan da priča detaljnije o stavovima iz Federacije BiH.

Za sada se može preko nekih granica

Dok BiH nema na spisku zemalja čije su COVID potvrde priznate u članicama EU, državljani BiH koji imaju digitalnu potvrdu navode kako ipak uspijevaju putovati van zemlje u pojedinačnim slučajevima, u neke države.

Vujica Dujaković, stanovnik Doboja, putovao je u Hrvatsku. Vakcine je dobio u Domu zdravlja u tom gradu u centralnom dijelu BiH, u entitetu RS.

“U martu sam primio prvu, u aprilu drugu dozu. Putovao sam u avgustu u Hrvatsku more. Tražili su mi potvrdu na granici, pokazao sam ovu što sam dobio ovdje i nije bilo nikakvih problema. Prošli mjesec sam se i treći put vakcinisao i to mi je upisano u potvrdu”, kazao je Dujaković za RSE o svom putovanju u susjednu državu, članicu EU.

Bisera iz Sarajeva je medicinska radnica koja je primila dvije doze vakcine. S djecom je ljetos takođe putovala na ljetovanje u Hrvatsku.

“Tražili su za djecu test da nisu zaraženi i to je to”, kazala je za RSE.

Neki koji su se vakcinisali u Srbiji, dobili su QR kod te države, sa kojim se može u EU. Tako i Zoran Vasić iz Doboja, koji se vakcinisao sa obje doze Pfizer-BioNTech COVID-19 u Loznici, gradu u susjednoj Srbiji na granici s BiH.

“Putovao sam u Njemačku. Samo sam ga pokazao na granici i to je to. Moja svastična je isto vakcinisana u Srbiji, putovala je u Švicarsku nekoliko puta i ništa joj nije trebalo osim tog koda”, kazao je Vasić za RSE.

Dogovaranje oko rješenja za COVID digitalni certifikat BiH usložnjeno je i zbog činjenice da predstavnici političkih partija iz RS-a od jula bojkotuju rad državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

Izmjenama je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH, te veličanje osoba osuđenih za te zločine.

*****Saradnja na tekstu Arnes Grbešić

XS
SM
MD
LG