Dostupni linkovi

EU će ubrzo priznati crnogorske COVID-19 potvrde


Evropska unija (EU) će ubrzo priznati COVID-19 potvrde iz Crne Gore, saopštio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhely (Varhelji).

“Crna Gora je okončala sve procedure kako bi se pridružila evropskom sistemu COVID-19 potvrda. Od Božića, građani Crne Gore će putovati lakše u EU, a i evropski držvaljani će putovati lakše u Crnoj Gori”, izjavio je evropski komesar za proširenje na kraju međuvladine konferencije između EU i Crne Gore.

Priznavanjem ovih potvrda, Crna Gora će biti četvrta od šest zemalja Zapadnog Balkana čije državne potvrde su priznate i na teritoriji EU. Do sada su briselske institucije priznale potvrde iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Na kraju međuvladine konferencije između EU i Crne Gore evropski zvaničnici su jasno dali do znanja crnogoskim vlastima da bez pomaka u polju vladavine prava zemlja neće moći da računa na privremeno zatvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima.

Državni sekretar u slovenačkom ministarstvu inostranih poslova, Gasper Dovžan je poručio da će napredak u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u polju vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24.

“Crnogorske vlasti trebaju pokazati dovoljno rezultata kako bi došlo do zatvaranja poglavlja. Od suštinske je važnosti da Crna Gora ispuni prelazna merila u poglavljima vladavine prava jer će to odredit tempo pregovora”, poručio je Dovžan.

Crnu Goru je na međuvladinoj konferenciji predstavljao ministar za ekonomiju Jakov Milatović. Tradicionalno u ovom formatu uvek učestvuje šef vlade, ali premijer Zdravko Krivokpaić je ostao u Podgorici jer je u toku dana trebalo da se izglasa nepoverenje vladi.

Osvrćući se na dešavnja u crnogorskoj skupštini komesar Oliver Varhelyi je ocenio da se radi o pitanjima koja su u domenu unutrašnje politike.

“Za nas kao EU, ono što je neophodno da bi ostvarili napredak jeste da imamo stabilnu vladu i jasnu parlamentarnu većinu i skupštinu koja se takođe angažuje u ispunjavanju zadataka koji su pred nama. Nama je potrebno puno angažovanje vlade i potpuno funkcionalna vlada”, poručio je Varhelyi.

Međuvladina konferencija je održana u okviru nove metodologije u pritupnom porcesu, budući da su Crna Gora i Srbija prihvatile da se obuhvate u ovaj proces.

Budući da je Crna Gora otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima, smatra se da je otvorila i sve klastere, jer se pregovori prema novoj metodologiji odvijaju u okviru tematskih grupa ili takozvanih klastera.

XS
SM
MD
LG