Dostupni linkovi

Sve glasniji zahtjevi da BiH zabrani izvoz trupaca, peleta i ogrijevnog drveta


Drva za ogrijev, BiH, 25. maj 2022.
Drva za ogrijev, BiH, 25. maj 2022.

U prvih pet mjeseci ove godine je izvoz drvenog peleta iz Bosne i Hercegovine (BiH) povećan za 78 posto, a trupaca hrasta za čak 450 posto, saopštio je u ponedjeljak 6. juna Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Manjak drveta i proizvoda od drveta na evropskom tržištu je uzrokovan prekidom uvoza iz Ukrajine, pa su se evropski kupci okrenuli bh. tržištu. To je uzrokovalo snažan rast izvoza, ali i rast cijena peleta i ogrijevnog drveta na domaćem tržišu, te sve glasnije zahtjeve ka Vijeću ministara BiH da privremeno zabrani izvoz ovih proizvoda kako bi se osigurale neophodne količine ogrijeva za domaće tržište.

'U suprotnom, prijeti nam scenario da naši građani zimu provedu ispod ćebadi, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Ja neću podržati takav ishod, jer primarmo moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva'', naglasio je ministar Košarac.

Vijeće ministara BiH je 18 marta odbilo zabraniti izvoz "zbog protivljenja bošnjačkih ministara", rekao je resorni ministar Košarac za RSE 25 maja. Naveo da su svoje odbijanje obrazložili mogućnošću da kupci tuže BiH zbog zabrane izvoza, te da iz odluke o zabrani treba izdvojiti firme koje imaju već sklopljene ugovore o izvozu.

I Vlada Federacije BiH, jednog od dva entiteta, uputila je 30. maja zvaničnu inicijativu prema Vijeću ministara BiH i zatražila zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta do 31. decembra 2022. godine.

Situacija na tržištu ogrijevnog drveta i peleta u BiH je dostigla zabrinjavajući nivo i traži hitnu reakciju sa ciljem stabilizacije domaćeg tržišta", navodi se u saopštenju Vlade Federacije BiH od 30. maja.

Ministar Košarac je istakao da je pelet poskupio za 155 posto, hrastovi trupci za 400 posto a ogrijevno drvo za 22 posto u odnosu na isti prirod prošle godine. Zbog toga je neophodno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta, bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima, rekao je.

Košarac je 6. juna u Sarajevu razgovarao sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike srpske, srugog bosanskohercegovačkog entiteta. Na sastanku su zaključili da je zabrana izboza nužna za zaštitu građana i privreda BiH.

''Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH vršiti analize i o tome redovno izvještavati Savjet ministara BiH'', rekao je ministar Košarac.

Podsjetio je da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere te rekao da ne postoji opravdan razlog da Savjet ministara BiH ne postupi na isti način.

XS
SM
MD
LG