Dostupni linkovi

Vlada FBiH traži zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (lijevo), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (u sredini) i premijer Republike Srpske Radovan Višković na sastanku u Sarajevu 9. septembra 2020.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (lijevo), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (u sredini) i premijer Republike Srpske Radovan Višković na sastanku u Sarajevu 9. septembra 2020.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine uputila je zvaničnu inicijativu prema Vijeću ministara BiH u kojem od državne vlasti traži da donese odluku o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta koja bi vrijedila do 31. decembra 2022.

Vlada FBiH, jednog od dva entiteta u BiH, traži donošenje takve odluke u što kraćem roku, ne dužem od 15 dana.

“Prateći odnose ponude i potražnje, kao i kretanje cijene ogrjevnog drveta i peleta, konstatirano da je u BiH zbog povećane potražnje na svjetskom tržištu došlo do značajnog povećanja izvoza. Također, situacija na tržištu ogrjevnog drveta i peleta u BiH je dostigla zabrinjavajući nivo i traži hitnu reakciju s ciljem stabiliziranja domaćeg tržišta”, navodi se u saopćenju Vlade FBiH od 30. maja.

U obrazloženju inicijative je navedeno da je Vijeće ministara može donijeti takvu odluku u skladu sa Zakonom o vanjskotrgovinskoj politici BiH u kojem se, između ostalog, navodi da BiH može zabraniti izvoz, uvoz ili prijevoz određenih roba da bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih života, zdravlja i okoliša.

Dalje se navodi kako mnogi proizvođači i prometnici izvoze ogrjevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedina društva čak izvoze 100 posto svoje proizvodnje.

Zbog hronične nestašice sirovine sa kojom se drvoprerađivači suočavaju već godinama, Udruženje poslodavaca FBiH je još 2017. godine zatražilo da državna vlast zabrani izvoz trupaca i drugih drvnih sortimenata.

Samo godinu kasnije su su se i dvije entitetske vlade složile da od Vijeća ministara BiH zatraže zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata, kako bi zaštitile drvoprerađivače i potrošače u BiH.

Nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pripremilo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, i uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje u martu ove godine.

Resorni ministar Staša Košarac za RSE je ranije rekao da je prijedlog odluke prošao usaglašavanje u svih deset kantona i u oba entiteta. Dodaje da nije bilo primjedbi niti protivljenja, ali da odluka nije usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH "zbog protivljenja bošnjačkih ministara".

Košarac objašnjava da je argumentacija bila da neko može da tuži BiH zbog zabrane izvoza i da iz odluke treba izdvojiti firme koje imaju već sklopljene ugovore.

XS
SM
MD
LG