Dostupni linkovi

Uložena žalba na odluku Suda BiH o nedavanju imuniteta majci Davida Dragičevića


Protestu aktivista grupe Pravda za Davida ispred banjalučkog Osnovnog suda prisustvovala je i majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović (na fotografiji, 15. juli 2021.)
Protestu aktivista grupe Pravda za Davida ispred banjalučkog Osnovnog suda prisustvovala je i majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović (na fotografiji, 15. juli 2021.)

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Gordana Tadić je 16. jula dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, majke stradalog Davida Dragičevića, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim s osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

Sud Bosne i Hercegovine je 29. jula donio rješenje kojem se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedoku Suzani Radanović.

“S obzirom da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za kazneni predmet, Tužilaštvo BiH u zakonskom roku uložilo je žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH 5. augusta.

Iz Tužilaštva BiH su naveli kako su radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Davida Dragičevića, u mjesecu martu 2018. godine u Banjoj Luci, uvidjeli da se ‘ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Suzane Radanović’.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj konferenciji za novinare, koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod utjecajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im potporu dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana, pod motom Pravda za Davida koja su trajala do 30. decembra, nakon čega je policija zabranila proteste.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina, ocjenjeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, bila izložena ‘različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina’.

“Kako bi svjedokinja Suzana Radanović bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku kaznenog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Suzane Radanović neće poduzimati kazneno gonjenje za kazneno djelo lažnog prijavljivanja”, saopšteno je.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je u junu 2018. godine pokrenulo istragu protiv N.N. osoba za ubistvo 21-godišnji student iz Banje Luke Davida Dragičevića, ali do danas niko nije osumnjičen, optužen ili uhapšen u vezi sa Davidovim ubistvom.

Nakon saslušanja Suzane Radanović, 5. jula 2021. oglasilo se i Tužilaštvo BiH, navodeći da se „preduzimaju intenzivne aktivnosti u predmetu“, nakon preuzimanja krivičnog gonjenja u slučaju Dragičević.

XS
SM
MD
LG