Dostupni linkovi

Protesti grupe Pravda za Davida pred početak suđenja krim tehničarima


Protestu je prisustvovala i majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović (na fotografiji), Banja Luka (15. juli 2021.)
Protestu je prisustvovala i majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović (na fotografiji), Banja Luka (15. juli 2021.)

"Prvo želim danas da pogledam u oči Vreći [Dalibor Vrećo, tužilac Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci], pošto ga smatram glavnim zataškivačem, glavnim pomoćnikom ubica mog djeteta", poručila je ispred zgrade banjalučkog Osnovnog suda majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović 15. jula.

Radanović je sa članovima grupe Pravda za Davida protestovala prije početka nastavka suđenja kriminalističkim tehničarima Luki Mikici Marijanac i Zoranu Bošnjaku.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su uništili donji veš nakon obdukcije ubijenog mladića Davida Dragičevića koji je trebao poslužiti kao dokaz u istrazi ubistva.

U tom slučaju tužilac je Dalibor Vrećo, koji je i tužilac u slučaju istrage ubistva Davida Dragičevića.

"Da je pravde, Marijanac i Bošnjak bili bi osuđeni, i njihov šef koji im je bio nadređeni dok su bacali veš. To je Kojdić Siniša. Ali pošto je glavni tužilac u istrazi nestalog veša Vrećo, mislim da danas nećemo doći do pravde", istakla je Radanović, dodajući da je više i ne interesuje sud u Banjoj Luci, jer je sada predmet u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH).

"Istraga je u toku. Rade punom parom. Ja im sto posto vjerujem. Meni je tužiteljica rekla da ona u ovom momentu može početi hapšenjem. Nije problem sa hapšenjem, nego hoće da ima čvrste dokaze da u slučaju kad dođe na sud, da ne bi palo. Znači idemo da bude sto posto sigurno. Kad ih optuže, da budu osuđeni", rekla je Suzana Radanović.

Iz Pravde za Davida pozvali su Tužilaštvo BiH da izuzme sve predmete koji su u vezi sa slučajem Dragičević, uključujući i istragu u vezi sa nestalim vešom ubijenog mladića.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj konferenciji za novinare, koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod utjecajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im potporu dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana, pod motom Pravda za Davida koja su trajala do 30. decembra, nakon čega je policija zabranila proteste.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Predmet se kako su saopštili odnosi na više osoba "zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela".

XS
SM
MD
LG