Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH preuzelo slučaj Davida Dragičevića


David Dragičević, mladić iz Banje Luke, čija smrt od marta 2018. nije razjašnjena.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestanakom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke.

"Preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odnosi se na istragu kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića iz Banja Luke", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, navodi se saopćenju Tužiteljstva BiH.

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

"Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine opredijeljeno je za rješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima", poručili su iz Tužiteljstva BiH.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Okolnosti pod kojima je umro još uvijek nisu razjašnjene.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

XS
SM
MD
LG