Dostupni linkovi

Sve se radi da BiH što kasnije uđe u EU


Dok predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović putuje po Bosni i Hercegovini i regiji kako bi lobirao da se više radi na ispunjavanju zahtjeva za primicanje zemlje Evropskoj uniji, situacija na terenu pokazuje da je to nemoguća misija.

U Republici Srpskoj uveliko traje politički rat između Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za promjene, a u Federaciji BiH vlast, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez za bolju budućnost (SBB), uopšte ne funkcioniše.

I ne samo zbog toga što je posljednja sjednica Federalnog parlamenta zakazana za neka bolja vremena. Političke nesuglasice sežu još od početka godine, a kulminirale su proljetos, kada je i sam lider HDZ-a Dragan Čović priznao da ništa ne funkcioniše, podsjećajući da nije bilo konsenzusa ni oko revizije tužbe BiH protiv Srbije, jer su protiv toga bili predstavnici vlasti iz Republike Srpske, ali i sam Čović.

„Parlamentarne većine nemamo, to je sasvim jasno. Sjetite se kada smo krenuli sa revizijom tužbe i dalje je nastavljeno“, poručio je Čović u aprilu ove godine.

No, sa ovim se ne slažu u SDA.

Problem službenih akata: Adil Osmanović
Problem službenih akata: Adil Osmanović

„Na nivou države Bosne i Hercegovine, a time i na nivou Federacije BiH postoji kvalificirana većina. Mi zvanično od bilo kojeg političkog subjekta koji stoji iza Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara nismo dobili službeno bilo kakav akt“, poručuje Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

No, da vlast ne funkcioniše, potvrđuje treći koalicioni partner, Savez za bolju budućnost. U septembru ova stranka nije podržala dnevni red sjednice Parlamenta Federacije BiH, insistirajući da se u njega uvrste imenovanja novog Upravnog odbora Federalne Radio-televizije, uprava Razvojne banke i imenovanje nezavisnog policijskog odbora.

„Kakva je ovo sada situacija kada nemate nikakav zakon, nikakav upravni odbor u Radio-televiziji Federacije BiH, istu situaciju imate i u Razvojnoj banci, gdje je razriješena kompletna Uprava, Nadzorni odbor, a Vlada ne želi da se pozabavi tim problemom. Onda imamo situaciju da se 200 miliona kreditnih sredstava dijeli 'šakom i kapom' bez kreditnog odbora i mogu da završe u sumnjivim rukama“, kaže Sanel Razić, poslanik SBB-a u Federalnom parlamentu.

Ovakve tvrdnje Radončićevog Saveza za bolju budućnost druge političke partije u Federalnom parlamentu doživljavaju kao želju da ostvare uskostranačke interese.

Za opoziciju u toj zakonodavnoj instituciji, kompletna vlast je krivac za sadašnje stanje.

Damir Mašić iz SDP-a navodi da je sve počelo još prije godinu dana, kada Federalni parlament, prvih put u svojoj istoriji, četiri mjeseca nije održao sjednicu.

„Mi tako rijetko održavamo sjednice u proteklih pola godine da se to svede na jednom u dva mjeseca, što je potpuna sramota“, navodi Mašić.

Istovremeno, analitičari navode kako ovakva politička situacija u potpunosti odgovara predstavnicima vlasti.

Političari će uraditi sve da produže put BiH ka EU: Ivana Marić
Političari će uraditi sve da produže put BiH ka EU: Ivana Marić

Prema riječima Ivane Marić, postojeća vlast je u potpunosti svjesna stanja u kome se nalazi Bosna i Hercegovina, ali to svima, kako kaže, odgovara.

„Mnoge države u regiji su ranije počele sa pregovorima, a mi ostajemo zadnji vagon u vozu za EU, probijamo rokove i po nekoliko godina, nismo u stanju ni da pošaljemo odgovore na EU Upitnik, tako da na kandidatski status, na regularnoj osnovi, ne možemo računati. Jedino čemu se možemo nadati jeste da nas Evropska unija primi po nekom ubrzanom postupku, kao što je bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom“, kaže Marić.

Do opštih izbora u Bosni i Hercegovi ostalo je još godinu dana, a kako sada stvari stoje, predizborna kampanja uveliko traje.

Zbog toga se nameće pitanje - hoće li ovakva situacija ostati i narednih 12 mjeseci.

„S obzirom da tri godine nisu ništa radili, ne može se očekivati ni ovu zadnju, posebno, jer neće poduzimati neke riskantne poteze zbog kojih bi mogli gubiti podršku birača. Dakle, neće rješavati probleme ogromne administracije, javnih preduzeća, a sve što budu radili će biti simbolično, kao što je i približavanje Evropskoj uniji koje je samo na papiru, dok gledaju da se taj put što više oduži, jer su vidjeli šta to sa sobom nosi. Sjetimo se hapšenja Ive Sanadera u Hrvatskoj i još nekih hapšenja političara na funkcijama, zbog čega vjerujem da će oni uraditi sve što mogu da put Bosne i Hercegovine prema EU što duže traje i da što kasnije uđemo u Evropsku uniju“, zaključuje politička analitičarka Ivana Marić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG