Dostupni linkovi

Savet EU u zaključcima žali zbog sporih reformi u BiH


Zasedanje Saveta ministra EU, arhivski snimak
Zasedanje Saveta ministra EU, arhivski snimak

Savet Evropske Unije će na sastanku koji će se u ponedeljak održati u Luksemburgu usvojiti zaključke o Bosni I Hercegovini, u kojima će ministri inostranih poslova zemalja članica EU izraziti žaljenje zbog usporenog reformoskog procesa u zemlji, zbog dnevne politike.

“Savet EU žali zbog toga što su retorika podela ukorenjena u u prošlosti, kao i prerana izborna agenda tokom poslednjih meseci, usporile tempo reformi, I uticali su na političku klimu”, stoji u nacrtu zaključaka na koji je RSE imala uvid.

U dokumentu se podvlači neophodnost da BiH vlasti ojačaju napore o implementaciji sveobuhvatnih reformi, sa posebnim naglaskom na funkcionisanje i nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i borbi protiv terorizma i sprečavanje radikalizacije.

U dokumentu se ističe nedvosmislena posvećenost preme evropskoj perspektivi Bosne I Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

“Priznajući da Ustav Bosne i Hercegovine navodi Bošnjake, Hrvate i Srbe kao konstitutivne narode (zajedno sa ostalima), Savet ponavlja da će principi jednakosti svih građana i nediskriminacija biti potpuno zagarantovani”, stoji u nacrtu zaključaka.Takođe se naglašavada ne treba preduzimati nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi učinili “izazovnijom” primenu presude Sejdić-Finci ili sličnih odluka.

Savet Evropske Unije, prema nacrtu zaključaka, će formalno u ponedeljak pozvati Sarajevske vlasti da nastave sa radom na izradi odgovora na Upitnik Evropske Komisije.

U skladu sa preporukama, OSCE-ODIHR-a za dalje unapređenje izbornog okvira, Savet EU, očekuje da će Bosna i Hercegovina u datim vremenskim rokovima, rešiti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, iz decembra 2016. godine u vezi sa određenim izbornim odredbama u Domu federacije naroda.

“Savet EU smatra da se izbornim reformama treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga, kao neophodno pitanje, stoga poziva Bosnu i Hercegovinu da sprovede preporuke OSCE-ODHIR kako bi se zemlja približila evropskim standardima, i poboljšala demokratske procese natrednih izbora”, poruccuje se u dokumentu.

Predviđeno je da na ministarskom sastanku u ponedeljak, zaključci budu usvojeni u postojećoj verziji. Nije predviđena rasprava oko teksta, budući da su se zemlje članice složile sa sadržinom dokumenta.

XS
SM
MD
LG