Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet EU: Reforme u BiH kasne zbog dnevne politike


Komesar za proširenje EU predao je upitnik Evropske komisije predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću u decembru 2016.

Savet Evropske unije u danas usvojenim zaključcima o Bosni i Hercegovini upozorio je da reformski proces u zemlji kasni zbog dnevne politike.

"Savet EU žali zbog toga što su retorika podela ukorenjena u u prošlosti, kao i prerana izborna agenda tokom poslednjih meseci, usporile tempo reformi i uticale na političku klimu", poručili su šefovi diplomatija zemalja članica EU u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Mikser: Presudna stabilnost BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Savet EU u usvojenom dokumentu podvlači kako je neophodno da vlasti BiH pojačaju napore na provedbi sveobuhvatnih reformi, sa posebnim naglaskom na funkcionisanje i nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te borbu protiv terorizma i sprečavanje radikalizacije.

U zaključcima, ministri ističu nedvosmislenu posvećenost prema evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

"Priznajući da Ustav Bosne i Hercegovine navodi Bošnjake, Hrvate i Srbe kao konstitutivne narode (zajedno sa ostalima), Savet ponavlja da će principi jednakosti svih građana i nediskriminacija biti potpuno zagarantovani", ističe se u zaključcima, te naglašava da ne treba preduzimati nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi otežali primenu presude Sejdić-Finci ili sličnih odluka.

Savet Evropske unije takođe je pozvao vlasti BiH da nastave sa radom na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije.

U skladu sa preporukama OSCE-a za dalje unapređenje izbornog okvira, Savet EU očekuje da će Bosna i Hercegovina u datim vremenskim rokovima primeniti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz decembra 2016. godine u vezi sa odredbama izbora za Dom naroda.

"Savet EU smatra da se izbornim reformama, kao bitnom pitanju, treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga, stoga poziva Bosnu i Hercegovinu da sprovede preporuke OSCE-ODHIR kako bi se zemlja približila evropskim standardima i poboljšala demokratske procese za naredne izbore", poručuje se u dokumentu.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU pozdravili su i nastavak vojne misije EU u BiH - Althea, te potvrdili spremnost EU da nastavi sa ovom operacijom kako bi podržala vlasti Bosne i Hercegovine u očuvanju bezbednog okruženja, pod obnovljenim mandatom Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG