Dostupni linkovi

Direktor Sarajevogasa: Do srijede normalizacija dotoka plina


Od 1. aprila 2021. isporuka gasa za BiH odvija se novim gasovodom “Turski tok” (Foto: Izgradnja "Turskog toka" od Bugarske prema Srbiji)
Od 1. aprila 2021. isporuka gasa za BiH odvija se novim gasovodom “Turski tok” (Foto: Izgradnja "Turskog toka" od Bugarske prema Srbiji)

Potrošači Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) “Sarajevogasa” uredno su snabdjeveni, a u naredna 24 sata očekuje se normalizacija dotoka plina u Bosni i Hercegovini (BiH).

To je utorak, 1. novembra za Radio Slobodna Evropa potvrdio direktor tog preduzeća Edis Baković podsjećajući da je nakon dogovora o pozajmici plina iz Srbije u BiH tokom protekle noći isporučeno 300.000 kubika.

“Za danas nam je to dovoljno ali mi smo u pregovorima da se obezbijedi novih 300 hiljada jer imamo informaciju da bi sutra (03.novembar) u jutarnjim časovima trebalo doći do normalizacije tako da bi nas to obezbijedilo sto posto da nemamo brige za isporuku gasa Kantonu Sarajevo. Dobili smo obećanje iz Bugarske, dobili smo dopis jutros, Energoinvest ga je dobio i nama proslijedio, da će biti otklonjen kvar i da će se uspostaviti normalizacija isporuke prirodnog gasa”, rekao je Baković za RSE.

Podsjetimo da je bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz, 1. novembra prekinuo transport gasa u Srbiju i Mađarsku, nakon pucanja gasovoda u gasovodnoj mreži na sjeveroistoku zemlje.

Zbog toga je došlo do pada u gasnom sistemu Bosne i Hercegovine, koja se ovim energentom snabdijeva od 1. aprila ove godine preko gasovoda Turski tok.
Novi gasovod je dio dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog toka i Sjeverni tok 1 i 2.

Do aprila BiH je dobivala ga preko Ukrajine i Mađarske, odakle se dalje transportovao u Srbiju, a u BiH je ulazio na jedinom ulaznom gasnom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Bugarska transportuje ruski gas preko svoje gasne mreže u Srbiju i Mađarsku.

XS
SM
MD
LG