Dostupni linkovi

Iz Sarajevogasa mole za racionalizaciju potrošnje zbog kvara u Bugarskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku u ponedjeljak, 1. novembra, rano ujutru, poslije pucanja gasovoda u gasovodnoj mreži u blizini sela Vetrino na sjeveroistoku zemlje, javlja agencija Reuters.

U potpunosti je obustavljena isporuka prirodnog gasa javnom komunalnom preduzeću "Novosadska toplana" od strane javnog preduzeća „Srbijagas“, što je uzrokovalo prekid u isporuci toplotne energije za grijanje i pripremu tople potrošne vode za sve korisnike.

Kompanija Sarajevogas, glavni distributer gasa za Kanton Sarajevo (KS), jedan od deset kantona bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), apelovala je u ponedeljak, 1. novembra na potrošače ovog energenta da racionalizuju potrošnju zbog kvara na regionalnom gasovodu u Bugarskoj.

"Obavještavamo korisnike prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo da smo dobili dopis od dobavljača 'Energoinvest' d.d Sarajevo u kojem nas informišu da je jutros od 04.00 sata došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku čime je poremećen normalan dotok,” navode u saopštenju iz Sarajevogasa.

Kanton Sarajevo je i najveći potrošač gasa u BiH.

Šta dok prekid isporuke traje u Sarajevu?

Zbog kvara će biti obustavljena isporuka gasa svim potrošačima u KS koji imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva.

Iz Sarajevogasa dodaju i da je otklanjanje kvara u toku, ali da nije poznato kada će doći do normalizacije snabdijevanja.

Kako navode iz Sarajevogasa, zbog kvara je došlo do pada u gasnom sistemu Bosne i Hercegovine, koja se ovim energentom snabdijeva od 1. aprila ove godine preko gasovoda Turski tok.

Novi gasovod je dio dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog toka i Sjeverni tok 1 i 2.


Do aprila BiH je dobivala ga preko Ukrajine i Mađarske, odakle se dalje transportovao u Srbiju, a u BiH je ulazio na jedinom ulaznom gasnom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Bugarska transportuje ruski gas preko svoje gasne mreže u Srbiju i Mađarsku.

Ko još trpi posljedice nesreće?

Uslijed havarije na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke prirodnog gasa tokom ranih jutarnjih sati, u potpunosti je obustavljena isporuka prirodnog gasa javnom komunalnom preduzeću „Novosadska toplana“ od strane javnog preduzeća „Srbijagas“, što je uzrokovalo prekid u isporuci toplotne energije za grijanje i pripremu tople potrošne vode za sve korisnike usluga „Novosadske toplane“, saopštilo je to javno komunalno preduzeće.

Kako je navedeno, normalizacija u isporuci toplotne energije za grijanje i pripremu tople potrošne vode za korisnike usluga „Novosadske toplane“ uslijedit će nakon normalizacije isporuke prirodnog gasa i stabilizacije tehničkog sistema „Novosadske toplane“.

Nesreća, koja je prijavljena u 3 sata ujutru po lokalnom vremenu zaustavila je i dotok gasa ka Rumuniji, ali je on djelimično obnovljen poslije 8 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Kompanija je u saopštenju navela da je nastala samo materijalna šteta od pucanja gasovoda, kao i da su timovi već na licu mjesta i da rade na popravci gasovoda.

Vlasti u Srbiji postarale su se za završetak izgradnje gasovoda kroz Srbiju "uprkos pritiscima spolja", rekao je 9. oktobra na konferenciji za novinare predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, referišući na gasovod Turski tok (koji se često označava i kao Bugarski tok), zajednički projekat Rusije i Turske koji doprema gas iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske.

Vučić je tom prilikom rekao da je gas pušten i da se trenutno doprema tranzitno i do Mađarske.

Srbija trenutno u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Dok iz domaće proizvodnje uspe da podmiri nešto ispod 13 odsto potreba, sve preostale neophodne količine, prema podacima Agencije za energetiku, uvozi isključivo iz Ruske Federacije.

U međuvremenu, Srbija je početkom godine preduzela prve korake ka diverzifikaciji izvora snabdijevanja gasom, što bi trebalo da omogući konkurenciju na tržištu i obezbijedi kako sigurnost u snabdijevanju tako i energetsku nezavisnost.

Kako je u intervjuu za RSE izjavila 14. januara ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, to će omogućiti i niže cijene gasa za građane i privredu.

XS
SM
MD
LG