Dostupni linkovi

BH-Gas podnio krivičnu prijavu zbog 'Turskog toka'


Gradnja "Turskog toka" na dijelu od Bugarske prema Srbiji

BH-Gas saopštio je da je podnio krivičnu prijavu zbog "samoinicijativne odluke Energoinvesta" o promjeni transportnog puta gasa putem "Turskog toka" i "nasilnog onemogućavanja BH-Gasa u izvršavanju radnih zadataka".

Kako je navedeno, uz krivičnu prijavu 2. aprila predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje ''nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale'', navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina (BiH) od četvrtka 1. aprila prirodni gas dobija putem “Turskog toka”, potvrdila je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

Kompanija Energoinvest ovlašteni dobavljač gasa za jedan od dva bh. entita Federaciju BiH (FBiH), sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ranijeg ugovora kojim je 1. aprila određen za početak isporuke novim plinovodom, nazvanim “Turski tok”.

Gas je Bosna i Hercegovina do sada dobijala gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, no prema riječima direktorice Energoinvesta pristali su na novi zahtjev ruskog isporučitelja, jer je takav bio uslov.

“Prvo je bilo uslovljeno od strane ruskog ponuđača da će samo tim tokom dolaziti gas za Bosnu i Hercegovinu. Drugim tokom nema gasa za BiH. Tako da je to bo zahtjev koji se mogao prihvatiti ili raskinuti. Ali s obzirom da nama gas treba i s obzirom da smo dobili poređenja i ekonomsku računicu i jednog i drugog toka, ovaj (Turski tok) je čak i povoljniji. Tako da nije bilo dileme da li ga treba prihvatiti ili ne”, objasnila je Hadžaljević za RSE 2.aprila.

Iz BH-Gasa su naveli da je Federalnoj upravi policije dokumentovano da niti FGSZ, niti Transportgas Srbija nisu prihvatili argument Energoinvesta da se ugovori na “starom” transportnom putu raskinu iz razloga više sile.

“Znači, ugovori su važeći sa inotransporterima i izvršeni su zakupi na tim sistemima, ali je Energoinvest i pored te činjenice promijenio transportni put. Pored ovako iznesenih činjenica opisane su i sve radnje koje su dovele do ovakvih djelovanja, a posebno dešavanja prije potpisa Aneksa ugovora sa Gazprom Exportom, jer Gazprom nije tražio prelazak na Turski tok zbog ekonomskih razloga već zbog političkog razloga i to je jasno rečeno na online sastanku prije samog potpisa Aneksa’’ navode iz BH-Gasa.

Takođe navode da su tražili da se obavijesti Vlada FBiH o ovome, ali Energoinvest to nije učinio i bez supotpisa BH-Gasa potpisao je Aneks 85.

Iz BH-Gasa ocjenjuju da su ovi postupci doveli do ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, jer je Energoinvest izbacio BH-Gas iz poslova nominacije i narudžbi gasa tako da je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu BH-Gasa.

‘’O svim dešavanjima i igrama na transportnom sistemu BH-Gas će dopuniti krivičnu prijavu sa dokazima dešavanja na sistemu’’, stoji u saopštenju.

‘’Svim ovim dešavanjima narušen je suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra. BH-Gas je kompletan transportni sistem u FBiH sa automatskog vođenja prebacio na ručno čime je omogućeno da potrošači duži vremenski period imaju prirodni gas”, dodalu su.

Naveli su da BH-Gas za sve izneseno u ovom saopćenju ima dokaze i iste je predao i predat će FUP-u, ali da je “žalosno da susjedna država ( Srbija) vodi gasni sistem FBiH i da se BH-Gasu ne dozvoljava da izvršava redovne radne zadatke”.

Oni podsjećaju da raskid ugovora FGSZ iznosi 23 miliona američkih dolara i da će to u konačnici platiti građani.

“Vlada FBiH je 01.04.2021. godine zadužila FMERI da dostavi sve dopise Energoinvesta i BH-Gasa federalnom tužilaštvu i BH-Gas jedva čeka da se akteri svih ovih dešavanja procesuiraju uz analizu svih dešavanja na transportnom sistemu i obaveza po ugovorima koje je Energoinvest potpisao, nikad ne osporavajući bilo koje rješenje iz istih”, naveli su.

Gasovod "Turski tok" dio je dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog toka i Sjeverni tok 1 i 2.

Rusija je do sada gasom snabdijevala evropske države i Tursku putem gasovodne mreže koja ide preko Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Tom rutom 2019. godine izvezla je gotovo 200 milijardi kubnih metara gasa.

Izgradnjom Turskog toka transport ruskog gasa neće više zavisiti isključivo od ovih država već će biti preusmjeravan novim, 930 kilometara dugim gasovodom, koji iz Rusije u Tursku stiže gasovodom ispod Crnog mora.

Ujedno, Rusija će na taj način “zaobići” Ukrajinu, sa kojom ima višegodišnje sporenje oko ukrajinskih teritorija.

XS
SM
MD
LG