Dostupni linkovi

Borrell će u BiH obići EUFOR i razgovarati sa bh. dužnosnicima


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell boravit će u srijedu, 16. marta, u posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) u okviru višednevne posjete zemljama zapadnog Balkana.

Najavljeno je da će u Sarajevu prvo posjetiti operaciju Evropskih vojnih snaga (EUFOR Altea), koje su posljednjih dana dobile pojačanje.

U BiH je 4. marta stiglo dodatnih 500 vojnika EUFOR-a, a kao razlog je navedena "pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou koja bi mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

Dodatni vojnici došli su iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Tokom posjete BiH, visoki dužnosnik EU trebao bi se sastati sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je, 14. marta, posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je, među ostalim, poručio da je zapadni Balkan strateški prioritet za EU.

Kako je najavljeno iz EU, višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku EU regiji, a osobito imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i utjecaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.

BiH se uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) o uvođenju sankcija protiv Rusije, nakon invazije koju je započela na Ukrajinu.

Radi se o sankcijama koje obuhvataju, između ostalog, financije, energetiku, transport, kontrolu izvoza i viznu politiku.

No, početka eskalacije krize u Ukrajini nema zajednički stav po većini pitanja koja se tiču tog rata – pa ni po pitanju sankcija.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšića i Šefik Džaferović osudili su rusku invaziju na Ukrajinu i pozivali na teritorijalni suverenitet te države, dok je treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više navrata tvrdio da BiH u ovoj situaciji treba da ostane neutralna.

Komšić je 8. marta uputio pismo najvišim zvaničnicima Evropske komisije, u kojem je zatražio da institucije EU "stave u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH".

U pismu koje je uputio predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, komesaru EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, te Oliveru Varhelyju, komesaru za susjedsku politiku i proširenje, Komšić se referirao na trenutnu invaziju Rusije na Ukrajinu koja je 28. februara zatražila članstvo u EU.

BiH je jedna od 141 zemlje koje su 2. marta podržale rezoluciju Generalne skupštine Ujedninjenih nacija (UN) protiv ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG