Dostupni linkovi

Ministar financija BiH sa delegacijom MMF o ublažavanju ekonomske krize


Sastanak ministra financija BiH Vjekoslava Bevande i delegacije MMF-a, Sarajevo, 24. mart 2022
Sastanak ministra financija BiH Vjekoslava Bevande i delegacije MMF-a, Sarajevo, 24. mart 2022

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda izjavio je u četvrtak da ratna događanja u Evropi utječu na ekonomsko stanje u BiH, te da se na nižim nivoima vlasti, kao i u institucijama BiH traže rješenja za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Bevanda je to poručio tokom sastanka sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Alinom Iancu. Na sastanku je naglašeno da je MMF dao znatan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije korona virusa.

MMF je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je tokom prošle godine doznačen entitetima i kantonima, saopćilo je iz Ministarstva financija i trezora.

Tokom sastanka je istaknuto da su institucije BiH ušle u drugo tromjesečje uz odluku o privremenom financiranju, te da bi prvi korak za ovogodišnji budžet trebalo biti usvajanje Globalnog fiskalnog okvira na sjednici Fiskalnog vijeća.

"Zalažemo se i spremni smo da se budžet što prije pripremi, ali jednostavno red koraka je takav da bez usvajanja Globalnog fiskalnog okvira ne možemo učiniti ništa u Ministarstvu financija. Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcioniranje institucija uz odluke o privremenom financiranju", naglasio je Bevanda.

On je podsjetio da se vanjski dug BiH redovno izmiruje zbog propisa Zakona o financiranju institucija BiH.

Sugovornici su se suglasili da je neophodno vratiti se provođenju niza reformi u BiH, upravo kako bi bile spriječene posljedice ekonomskih kriza koje se iz Evrope i svijeta reflektiraju i na područje BiH.

Državni nivo vlasti u BiH, zbog odbijanja predstavnika iz Republike Srpske nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nije usvojio ni budžet za prošlu, kao ni za 2022. godinu.

Institucije BiH financiraju se na osnovu odluka o privremenom financiranju.

To podrazumijeva da se iz državnog budžeta isplaćuje samo vanjski dug i osigurava osnovno funkcioniranje bez mogućnosti realizacije bilo kakvih novih projekata.

XS
SM
MD
LG