Dostupni linkovi

Biden uvjerava arapske lidere da su SAD predane regiji


Američki predsjednik Joe Biden na Kralj Abdulaziz aerodromu u Džedi 16. juli 2022.
Američki predsjednik Joe Biden na Kralj Abdulaziz aerodromu u Džedi 16. juli 2022.

Američki predsjednik Joe Biden završio je četverodnevnu posjetu Bliskom istoku tokom koje je putovao u Izrael i Saudijsku Arabiju.

Njegovo prvo putovanje na Bliski istok kao predsjednik, imalo je za cilj obnoviti veze s arapskim naftnim divom, pokazati predanost SAD-a regiji i suprotstaviti se rastućem utjecaju Irana, Rusije i Kine.

Sjedinjene Države ostat će posvećene svojim saveznicima na Bliskom istoku i “ne idu nigdje” rekao je Biden na arapskom samitu na kojem je lobirao za regionalni sigurnosni savez koji bi integrirao i Izrael.

Biden, koji je svoje prvo putovanje na Bliski istok kao predsjednik započeo posjetom Izraelu, predstavio je svoju viziju i strategiju američkog angažmana na Bliskom istoku.

Također je nastojao iskoristiti okupljanje u Džedi za integraciju Izraela u novoj osovini koja je uglavnom vođena zajedničkom zabrinutošću oko Irana.

"Vjerujemo da postoji velika vrijednost u uključivanju što je više moguće sposobnosti u ovoj regiji i svakako Izrael ima značajne sposobnosti zračne i raketne odbrane, jer im je potrebno. Ali te bilateralne razgovore vodimo sa tim državama", rekao je novinarima viši član administracije.

Biden se fokusirao na planirani samit sa šest zaljevskih država te Egiptom, Jordanom i Irakom, dok je umanjio značaj sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. Taj je susret izazvao kritike u Sjedinjenim Državama zbog kršenja ljudskih prava.

"Nijedna zemlja ne uspijeva uvijek, čak i većinu vremena, uključujući i Sjedinjene Države. Ali naši ljudi su naša snaga. Naše zemlje s samopouzdanjem da uče na pogreškama postaju sve jače", rekao je Biden.

"Dopustite mi da zaključim sažimajući sve ovo u jednoj rečenici. Sjedinjene Države ulažu u izgradnju pozitivne budućnosti u regiji, u partnerstvu sa svima vama, i Sjedinjene Države ne idu nikamo."

Američki predsjednik Joe Biden i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman po Bidenovom dolasku u Džedu 15. jula 2022.
Američki predsjednik Joe Biden i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman po Bidenovom dolasku u Džedu 15. jula 2022.

Biden je ranije rekao da će od Saudijske Arabije napraviti "izopćenika" na globalnoj sceni zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. kojeg su počinili saudijski agenti, ali je na kraju odlučio da interesi SAD-a diktiraju rekalibraciju, a ne prekid, u odnosima s vodećim svjetskim izvoznikom nafte.

Khashoggi, državljanin Saudijske Arabije koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. na sastanak kako bi pokupio dokumente koji bi mu omogućili da oženi svoju tursku vjerenicu. Nikada nije izašao.

Turske vlasti saopćile su da ga je ubio tim saudijskih agenata koji su doletjeli u Tursku kako bi se sastali s Khashoggijem u konzulatu.

Među onima kojima se sudi u odsustvu su i dva bivša prinčeva pomoćnika.

Princ Mohamed bin Salman poriče umiješanost, ali su američki obavještajci zaključili da je egzekucija novinara urađena prema njegovom odobrenju.

Američki lider je rekao da je sa saudijskim prijestolonasljednikom razgovarao o ubistvu Khashoggija i da je šutnja o pitanju ljudskih prava "nedosljedna s tim ko smo mi i ko sam ja".

Prijestolonasljednik je rekao Bidenu da je Saudijska Arabija djelovala kako bi spriječila ponavljanje grešaka poput ubistva Khashoggija, ali da su Sjedinjene Države učinile slične greške, uključujući i Irak, rekao je saudijski dužnosnik.

U izjavi poslanoj Reutersu o razgovoru dvojice lidera zvaničnik je rekao da je de facto vladar kraljevstva ustvrdio da bi pokušaj nametanja određenih vrijednosti silom drugim zemljama mogao imati negativan učinak.

Biden je tražio angažman s divom OPEC-a, Saudijskom Arabijom, u pokušajima da obuzda iranski i kineski uticaj i prikupi međunarodnu osudu zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Na samitu je saudijski prijestolonasljednik rekao da je Saudijska Arabija najavila podizanje svojih proizvodnih kapaciteta na 13 milijuna barela dnevno do 2027. sa sadašnjih 12 milijuna i "nakon toga Kraljevina više neće imati mogućnosti za povećanje proizvodnje".

"Usvajanje nerealne politike za smanjenje emisija isključivanjem glavnih izvora energije dovest će u nadolazećim godinama do neviđene inflacije i povećanja cijena energije, te porasta nezaposlenosti i pogoršanja ozbiljnih socijalnih i sigurnosnih problema", rekao je princ Mohammed.

De facto vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte rekao je da COVID-19 i "geopolitička situacija" zahtijevaju više zajedničkih napora za podršku globalnoj ekonomiji, te da prijelaz na održive izvore energije zahtijeva "realističan i odgovoran" pristup.

Tokom sastanka s Bidenom, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi razgovarao je o sigurnosti hrane i prekidima u opskrbi energijom, saopštilo je egipatsko predsjedništvo.

Odnosi između Egipta i Sjedinjenih Država bili su nelagodni u prvim mjesecima Bidenovog predsjedavanja zbog razlika u ljudskim pravima, prije nego što su napori Egipta da posreduju oko primirja u Gazi u maju prošle godine potaknuli ponovno angažiranje.

Drugi visoki dužnosnik administracije rekao je da će Biden objaviti da su Sjedinjene Države izdvojile milijardu dolara za novu kratkoročnu i dugoročnu pomoć za sigurnost hrane za Bliski istok i Sjevernu Afriku, te da će zaljevske države izdvojiti tri milijarde dolara u sljedeće dvije godine za projekte koji su usklađeni s američkim partnerstvima u globalnoj infrastrukturi i ulaganjima.

Zaljevske države su u mnogim slučajevima odbile da stanu na stranu Zapada zbog rata u Ukrajini i navodno traže konkretne obaveze SAD-a kako bi ublažile zabrinutost da je Washington popuštao angažman na Bliskom istoku.

Neke od tih zemalja su navodno bile frustrirane zbog njihovog isključenja iz indirektnih američko-iranskih pregovora o ponovnom aktueliziranju sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. o ograničavanju iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Biden održati bilateralne razgovore 16. jula s liderima Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Iraka uoči šireg samita, gdje se nada da će "jasno izložiti" svoju viziju i strategiju za angažman SAD-a na Bliskom istoku.

Bidenn i izraelski premijer Yair Lapid 14. jula zajednički su obećali da će spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje. Ipak, dva saveznika su ostala podijeljena oko konkretnih načina rješavanja problema sa Teheranom.

XS
SM
MD
LG