Dostupni linkovi

Pet osoba osuđeno na smrt za ubistvo Kašogija


Jamal Khashoggi

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je pet osoba na smrtnu kaznu i još tri osobe na zatvorsku kaznu od ukupno 24 godine zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija (Džamal Kašogi) u saudijskoj ambasadi u Istanbulu u oktobru prošle godine, prenosi Reuters.

Pet osoba je optuženo za direktno učešće u ubistvu, a tri osobe osuđene na zatvorsku kaznu proglašene su krivim zbog "njihove uloge u prikrivanju zločina i kršenju zakona".

Džamal Kašogi, novinar američkog Washington Posta, ušao je 2. oktobra 2018. u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi prikupio dokumente potrebne za vjenčanje. Nikada nije izašao i njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Kašogi je živio u Sjedinjenim Državama i bio je javan kritičar mladog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana.

Bivši visoki savjetnik prijestolonasljednika Saud al-Qahtani je također ispitan tokom procesa suđenja, ali optužbe protiv njega nisu potvrđene i on je pušten na slobodu. Sud je također odredio da tadašnji konzul Mohammed al-Otaibi nije kriv.

Ko je naredio ubistvo novinara?

Ubistvo novinara šokiralo je svijet i dovelo do osude međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija, Agnes Callamard koja je sprovela istragu o ubistvu, izjavila je da potraga za pravdom ne smije biti prepuštena saudijskom pravosudnom sistemu koji je, kako je navela, "ranjiv na politička uplitanja".

U svom izvještaju američka Centralna obavještajna agencija je zaključila da je prijestolonasljednik, Mohammed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara, što je mladi princ uporno poricao.

UN-ova specijalna izvjestiteljica Callamard također je u svom izvještaju navela da postoje 'vjerodostojni dokazi' o umiješanosti saudijskog princa Salmana u ubistvo novinara.

"Dokazi prikupljeni tokom moje misije u Turskoj pokazali su da je gospodin Kašogi bio žrtva brutalnog i unaprijed planiranog ubistva, kojeg su isplanirali i izvršili zvaničnici Saudijske Arabije", rekla je Callamard u saopštenju nakon završene istrage u februaru ove godine.

U intervjuu za američki TV kanal CBS, u septembru ove godine bin Salman je rekao da kao lider preuzima "punu odgovornost" za ubistvo saudijskog novinara.

Suđenje iza zatvorenih vrata

Nakon devet sesija, sud je zaključio da nije postojala prethodna namjera onih koji su proglašeni krivim, javila je državna saudijska televizija a prenijela AP agencija.

Suđenje koje se održalo iza zatvorenih vrata, nije bilo sprovedeno u skladu sa međunarodnim standardima javili su iz Human Rights Watcha.

Ukupno 18 osoba je uhapšeno a pet visokih zvaničnika je otpušteno u sklopu saudijske istrage o ubistvu. U januaru ove godine 11 osoba je optuženo u vezi ubistva, a javni tužioc je zatražio smrtnu kaznu za pet osoba. Njihovi identiteti nisu objavljeni.

Zamjenik saudijskog javnog tužioca i glasnogovornik Shalaan al-Shalaan, čitajući presudu na na suđenju, rekao je da je sud odbacio protiv tri od 11 osoba koje su bile optužene jer se pokazalo da nisu krivi.

"Istraga je pokazala da ubistvo nije planirano. Odluka je donesena u momentu", rekao je Shalaan.


XS
SM
MD
LG