Dostupni linkovi

Biden kaže da je spomenuo ubistvo Khashoggija na sastanku sa bin Salmanom


Prestolonasljednik Saudijske Arabije princ Mohamed bin Salman sa američkim predsjednikom Joe Bidenom u Džedi, 15. juli 2022.
Prestolonasljednik Saudijske Arabije princ Mohamed bin Salman sa američkim predsjednikom Joe Bidenom u Džedi, 15. juli 2022.

Američki predsjednik Joe Biden je tokom turneje na Bliskom istoku, nakon Izraela i Palestine stigao u Džedu, u Saudijskoj Arabiji.

Bidena je dočekao princ Kalid al-Faisal, guverner pokrajine Meka, u kojoj se nalazi lučki grad Džeda na Crvenom moru. U delegaciji za doček bila je i saudijska ambasadorka u Sjedinjenim Državama, Reemu bint Bandar Al Saud.

U Džedi se Biden sastao sa de facto vladarom kraljevine, princom Mohamedom bin Salmanom. Biden je takođe održao sastanak sa kraljem Salmanom.

Američki predsjednik Joe Biden slijeće na aerodrom u Džedi letom iz Izraela, 15. juli 2022.
Američki predsjednik Joe Biden slijeće na aerodrom u Džedi letom iz Izraela, 15. juli 2022.

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je da je spomenuo ubistvo novinara Jamala Khashoggija na početku sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

"Rekao sam, vrlo direktno, da američki predsjednik ćuti o pitanju ljudskih prava nije u skladu s onim što smo mi i ko sam ja", rekao je Biden. "Uvijek ću se zalagati za naše vrijednosti."

Biden je takođe najavio da će američke mirovne snage napustiti ostrvo Tiran u Crvenom moru do kraja godine, što je dio sporazuma postignutog tokom, kako je rekao, "dobrog niza sastanaka" u Džedi.

Posjeta Saudijskoj Arabiji jedna je od najdelikatnijih s kojima se Biden suočio na međunarodnoj sceni jer bi mogla da dovede do dubljih kritika na račun američkog predsjednika. Njegov susret u Saudijskoj Arabiji mogao bi se protumačiti kao odustajanje od obećanja da će ljudska prava staviti u centar vanjske politike.

Prije dvije godine Biden je obećao da će Saudijska Arabija postati "parija" zbog ubistva saudijskog novinara disidenta Jamala Khashoggija u Turskoj 2018. godine kojeg su ubili saudijski agenati.

Princ Mohamed bin Salman poriče umiješanost, ali su američki obavještajci zaključili da je egzekucija novinara urađena prema njegovom odobrenju.

Teme razgovora lidera tiču se snabdijevanja energentima, ljudskih prava i sigurnosne saradnje.

Saudijski državni mediji prikazali su slike Air Force One, predsjedničkog aviona na aerodromu u Džedi nakon leta iz Izraela, čime je Biden postao prvi američki lider koji je letio direktno iz Izraela u ovu arapsku zemlju. Uprava za civilno vazduhoplovstvo Saudijske Arabije objavila je "odluku da otvori vazdušni prostor Kraljevine za sve avio-prevoznike koji ispunjavaju uslove vlasti za preletanje".

Tokom boravka u Džedi, Biden se sastatao sa 86-godišnjim saudijskim kraljem Salmanom prije učešća u "radnoj sjednici" koju vodi 36-godišnji prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman.

Nakon što je preuzeo dužnost početkom 2021., Bidenova administracija objavila je nalaze američke obavještajne službe da je princ Mohamed "odobrio" operaciju usmjerenu na novinara Jamala Khashoggija, čije je ubistvo u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu izazvalo globalne osude.

Saudijski dužnosnici poriču umiješanost princa Mohameda i kažu da je Khashoggijeva smrt rezultat "lopovske" operacije, ali je ozbiljno narušila njegovu reputaciju potencijalnog reformatora.

Čini se da je Biden sada spreman ponovno sarađivati sa zemljom koja je decenijama bila ključni strateški saveznik Sjedinjenih Država, glavni dobavljač nafte i kupac oružja.

Američki zvaničnici takođe hvale napore za promociju integracije između Izraela i arapskih zemalja.

Saudijska Arabija je odbila da se pridruži Abrahamovom sporazumu uz posredovanje SAD-a kojim su 2020. stvorene veze između Izraela i dva susjeda kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Kraljevstvo je u više navrata reklo da će se držati decenijama starog stava Arapske lige da ne uspostavlja službene veze s Izraelom dok se sukob s Palestincima ne riješi.

Američki predsjednik Biden sa kraljem Salmanom u Džedi, 15. juli 2022.
Američki predsjednik Biden sa kraljem Salmanom u Džedi, 15. juli 2022.

Ali pokazuje znakove veće otvorenosti prema Izraelu, a u petak ujutro objavila je da ukida ograničenja preleta aviona koji putuju u i iz Izraela, potez koji je Biden pozdravio kao "istorijski".

Privremeni izraelski premijer Yair Lapid rekao je da je odluka o ukidanju ograničenja vazdušnog prostora "samo prvi korak" dok zemlja nastoji ojačati regionalne veze.

Očekuje se da će se u subotu Biden sastati s arapskim liderima iz šesteročlanog Zaljevskog vijeća za saradnju, kao i s Egiptom, Jordanom i Irakom kako bi razgovarali o nestabilnim cijenama nafte i ulozi Washingtona u regiji.

Saudijska Arabija je najveći svjetski proizvođač nafte, a pokušaj obnavljanja odnosa došao je nakon skoka cijena nafte izazvanog ruskim ratom u Ukrajini.

Očekuje se da će SAD potaknuti saudijske zvaničnike da se obavežu na povećanje proizvodnje.

Izvor: AFP, BBC, Reuters

XS
SM
MD
LG