Dostupni linkovi

U zajedničkoj deklaraciji SAD i Izrael obećavaju da će spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje


Izraelski premijer Yair Lapid (desno) i predsjednik Isaac Herzog (lijevo) nakon dočeka američkog predsjednika Joea Bidena 13. jula
Izraelski premijer Yair Lapid (desno) i predsjednik Isaac Herzog (lijevo) nakon dočeka američkog predsjednika Joea Bidena 13. jula

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Yair Lapid zajednički su se obavezali da će spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje, iako su dva saveznika ostala podijeljena oko konkretnih načina rješavanja problema Teherana.

"Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje", rekao je Biden na konferenciji za novinare 14. jula nakon zajedničkog potpisivanja Jerusalimske deklaracije tokom prvog posjeta američkog predsjednika Bliskom istoku od preuzimanja dužnosti u januaru prošle godine.

U saopštenju je potvrđena podrška Washingtona regionalnoj vojnoj prednosti Izraela i njegovoj sposobnosti "da se sam brani".

"Sjedinjene Države naglašavaju da je sastavni dio ovog obećanja obaveza da nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje i da su spremne koristiti sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod", dodaje se.

Lapid je nakon potpisivanja rekao da je "jedini način da se zaustavi nuklearni Iran ako Iran zna da će slobodni svijet koristiti silu".

Izrael i Sjedinjene Države se i dalje razlikuju oko specifične politike prema Iranu.

Biden je u Tel Aviv stigao 13. jula na svoju prvu bliskoistočnu turneju otkako je preuzeo dužnost. Ranije je posjetio Izrael dok je bio na drugim funkcijama.

Biden je rekao da želi vratiti Sjedinjene Države nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je Iran potpisao sa svjetskim silama.

Ali bivši predsjednik Donald Trump povukao se iz pakta 2018., rekavši da Iran ne ispunjava uslove sporazuma i da finansira teror na Bliskom istoku, tvrdnju koju je Teheran demantovao.

Povremeni pregovori se vode između Irana i zapadnih sila koje žele da ožive pakt. Izrael se protivio nuklearnom sporazumu, strahujući da bi uvjeti mogli dovesti do toga da Teheran konačno razvije nuklearno oružje.

Govoreći za izraelsku televiziju Biden je rekao da sporazum predstavlja najbolju priliku da se blokiraju pokušaji Irana da razvije nuklearnu bombu.

"Jedina stvar koja je gora od Irana koji sada postoji je Iran s nuklearnim oružjem i ako se možemo vratiti na sporazum, možemo ih stegnuti", rekao je američki predsjednik.

Na pitanje mogu li Sjedinjene Države upotrijebiti silu ako je potrebno, on je odgovorio: "Ako je to posljednja opcija, da".

Protivnici pakta rekli su da bi ublažavanje sankcija vezano za sporazum Teheranu obezbijedilo dodatni novac za podršku njegovim posredničkim snagama u Libanu, Siriji, Jemenu i Iraku.

XS
SM
MD
LG